Groningen bejubelt EK-winst van Jong Oranje

By | 23 juni 2017

Vandaag 10 jaar geleden

Gezien de vrije val die het Nederlandse voetbal internationaal doormaakt lijkt het onvoorstelbaar dat een nationaal team op korte termijn ooit nog eens Europees kampioen wordt. Jong Oranje flikt het kunstje in 2007 zelfs voor de tweede keer in successie. Het is pas tien jaar geleden.

Een jaar nadat het Nederlandse o.21-team met o.a. Klaas-Jan Huntelaar en Demy de Zeeuw in Portugal de titel verovert, leidt coach Foppe de Haan de Oranjetalenten op het EK in eigen land opnieuw naar het erepodium. Samen met Eduard, Huub en Tom zie ik hoe Jong Oranje in de Euroborg in Groningen de Servische leeftijdgenoten in de eindstrijd met 4-1 oprolt. Smaakmaker Royston Drenthe houdt aan het toernooi een transfer over naar Real Madrid. De inmiddels al lang en breed vergeten Maceo Rigters wordt topscorer.

Voorafgaand aan de finale is er veel ophef over de Servische fans. In een eerder duel hebben heethoofdjes van de Balkan Engelse spelers met een donkere huidskleur onheus bejegend. Na afloop heeft de goegemeente juist wat aan te merken op het in hun ogen aanstootgevende gedrag van enkele Nederlanders met Surinaamse roots. Menigeen, onder wie de oude Friese nationalist us Foppe himself, valt erover dat Oranjespelers hun overwinning vieren met Surinaamse vlaggen.

Volgens oud-Nederlands gebruik veel drukte om niets. Als muggenzifters zijn ‘we’ wereldkampioen…

23 juni 2007 Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *