Erfgoed maffiabaas ideale plek voor warming-up

By | 30 juni 2017

Vandaag 19 jaar geleden

Het wereldkampioenschap voetbal van 1998 volg ik in… Cuba!  ’s Ochtends eerst wakker worden en bijkleuren in het zwembad van Hotel Habana Riviera, ’s middags voor de televisie kruipen om de gebeurtenissen vanuit Frankrijk te volgen. Op z’n tijd kan het leven best mooi zijn.

Ieder land heeft z’n eigen sportcultuur. Cubanen hebben weinig met voetbal. Het pelota, honkbal, wordt ze daarentegen met de paplepel ingegoten. Embargo’s kunnen Amerikaanse invloeden nooit helemaal uitbannen. In zekere opzichten brengt de Mundial ’98 toch een kentering teweeg. Voor het eerst zie ik op allerlei plekken in Havana jochies voetballen. De invloed van de tv is onmiskenbaar. Aangezien Tele Rebelde en CubaVisión veel voetbalduels rechtstreeks uitzenden, vindt dat in de Cubaanse hoofdstad op straat navolging.

Hoewel ik verblijf in een casa particular, bereid ik me bijna dagelijks in het Habana Riviera op de WK-duels voor. Er zijn vervelendere lugares denkbaar dan de piscina van het 21 verdiepingen tellende hotel aan Havana’s Malecón.  Ongeacht hoe louche ze waren had voormalig eigenaar, de joodse maffiabaas Meyer Lanski, z’n zaakjes uitstekend voor elkaar.

30 juni 1998 Ciudad Habana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *