Waarschuwingen voor Poolse Maffia ongegrond

By | 17 november 2017

Vandaag 24 jaar geleden

Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren wanneer je tegenwoordig 18.000 Nederlandse voetbalsupporters loslaat in een willekeurige stad in Polen. In 1993 blijft het West-Poolse Poznan een ramp bespaard. De voor het Nederlands elftal beslissende WK-kwalificatiepot leidt vooral tot veel plaatsvervangende schaamte.

In de dagen voorafgaand aan het duel waarschuwen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de KNVB de Oranjefans die afreizen naar Poznan voor de praktijken van de Poolse Maffia. Nou, dat blijkt ter plaatse reuze mee te vallen. Ik krijg eerder het idee dat de complete Nederlandse onderwereld in Poznan op de been is.

Op de avond voor de wedstrijd gaat het er in het grootste hotel ter plaatse heftig aan toe. Man, man, wát een feest! Het heeft veel weg van een goedkope C-film. De ingehuurde kleerkasten van het veiligheidspersoneel lijken rechtstreeks uit een James Bond-film te zijn weggelopen. Voor de diensten van de aanwezige dames van plezier moet bij de hotelreceptie worden afgerekend. Je moet er bij geweest zijn. Ik kan me goed herinneren dat we in de ‘verlenging’ ruim na middernacht Rinus Michels tegenkomen in een of ander vaag restaurant ergens in de binnenstad.

De misdragingen van aangeschoten ‘supporters’ op de dag van de wedstrijd blijven alleszins binnen de perken. De nerveuze oproerpolitie hoeft niet in te grijpen wanneer mafkezen uit de polder midden op straat hun achterwerken een oranje kleurtje geven.

17 november 1993 Poznan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *