Tussen Berg en Bos: Bonifatius

By | 21 november 2017

Tot afgelopen zaterdag kenden de meeste Nederlanders Dokkum waarschijnlijk alleen vanwege de laffe moord op Bonifatius. Om even ieders geheugen op te frissen: in 754 draaiden bloeddorstige Friezen de sympathieke missionaris bij één van de Friese Elf Steden de nek om. Elke rechtgeaarde Nederlander heeft ooit moeten leren wat ten noorden van Bartlehiem gebeurde. Het behoorde tot het standaardrepertoire tijdens de geschiedenislessen op elke lagere school toen Sinterklaasje ons land nog gewoon met z’n knecht binnen kon komen.

Bonifatius blanke huidskleur was zijn enige minpuntje. Dus ja, wat de arme geestelijke overkwam in de gemeente Dongeradeel valt volledig in het niet bij de zwarte bladzijde die afgelopen weekend werd geschreven in onze vaderlandse geschiedenis. Ik kan niet zeggen dat Dokkum 1263 jaar na dato opnieuw het plaats delict was. Nee, want zover kwamen de twee bussen vol miskenden en misdeelden niet. Hoeveel onrecht kan een mens verdragen?

Geweldig hoe die racistische Friezen die zeurpieten een halt toeriepen. Eindelijk komt de zwijgende meerderheid in actie tegen de schreeuwende minderheid. Dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid verdient navolging op grote schaal. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Wel diep treurig hoe een heel leger aan politieagenten moet uitrukken om te voorkomen dat een handjevol vals klinkende roeptoeters de boel verziekt. Te gek voor woorden dat dit soort opruiers vrij baan krijgt om de openbare orde te verstoren. Vreedzaam demonstreren noemen ze zoiets. Waarom heb ik nu geen enkele politicus of BN’er horen papagaaien dat de aanstichters voor de kosten van die politie-inzet moeten opdraaien?

Nemen die actievoerders zichzelf nou niet veel te serieus? Iemand moet toch wel een enorme plaat voor z’n kop hebben om elke blanke in Nederland achteloos over één kam te scheren. Als ik het getetter goed begrijp, moet wel zo’n beetje iedereen die niet instemt met hun denkbeelden over een aloude traditie het lidmaatschap van de Ku Klux Klan bezitten. Zulke beschuldigen mogen ze straffeloos uiten in dit racistische land waaraan zij vastgeketend zitten. Als het voetbalsupporters waren geweest, hadden ze meteen een gebiedsverbod én een stadionverbod gekregen. Plus een boete waar de honden geen brood van lusten. Deze kromme gang van zaken bewijst maar weer eens dat niet iedereen overal subsidie en voorkeursbehandelingen krijgt.

Mensen met een uitgesproken mening kan ik doorgaans wel waarderen. Helaas dreigt bij het zwartepieten het einde steeds meer zoek te raken. Een handjevol studentjes van ArtEZ hogeschool voor de kunsten haalt met z’n gemekker nota bene de voorpagina van de actiekrant tegen Vliegveld Lelystad. Nóg bedenkelijker vind ik zo’n meneer uit Ghana die hier iedereen eventjes de les komt lezen. In geen enkel land ter wereld krijgen lieden die zeggen dat ze stelselmatig gediscrimineerd worden zóveel vrijheid om anderen tot vervelens toe hún mening op te dringen dan in Nederland. Langzaam maar zeker gaat onze genderneutrale heilstaat compleet naar de gallemiezen.

Die mening die de beroepsklagers van de anti-Zwarte Piet-lobby verkondigen, is duidelijk. Black is beautiful en alles dat wit is deugt niet. Het zij zo. Ze roepen maar. Ik kan er weinig aan veranderen. Het is nou eenmaal genetisch zo bepaald. Over wie tegenwoordig niet seksueel misbruikt is of de racismekaart als troef achter de hand houdt, spreekt onze hooghartige elite in de Ranstad zonder van kleur te verschieten een banvloek uit. De intellectuele bovenlaag in de Amsterdamse grachtengordel bekijkt het in al z’n wijsheid nogal zwart-wit. Ik zal daarom maar niet verklappen dat ik vrouwen met een donkere huidskleur best aantrekkelijk vind. Zo’n voorkeur kan weleens opgevat worden als beledigend, seksistisch of racistisch. Het lijkt me daarom verstandiger om dat maar achterwege te laten.

Nou alleen maar hopen dat ons de eerstkomende tijd niet al te veel winterse neerslag boven het hoofd hangt. Straks krijgen we bovenop het al bestaande gezeur ook nog discussies over de kleur van de sneeuw. Alle CO2-uitstoot en negativiteit die de atmosfeer verziekt, schaadt de volksgezondheid al meer dan goed voor iedereen is. Op het moment dat er tot overmaat van ramp roetsneeuw omlaag komt, moet iedereen zich daadwerkelijk zorgen gaan maken. Dan vrees ik dat het einde van de wereld écht nabij is.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *