Ondergesneeuwde auto’s op weg naar Duitsland

By | 26 november 2017

Vandaag 12 jaar geleden

Extreem winterweer als op 25 november 2005 maken we in Nederland misschien once in a lifetime mee. Heel Nederland sneeuwt die vrijdag letterlijk en figuurlijk onder. Het hele land gaat plat. Overal raken wegen onbegaanbaar. Complete volksstammen stranden onderweg. Eén grote witte winterse chaos.

Een dag nadat de winter Nederland (én Duitsland) onbarmhartig overrompelt en met meer dan 800 kilometers aan file alle autowegen verstopt, ben ik toch zo gek om naar Schalke 04 te gaan. Hoewel ik het traject Apeldoorn – Gelsenkirchen v.v. tientallen keren eerder heb afgelegd, blijft deze ene keer me altijd bij. De sporen van het wintergeweld zijn nog alom zichtbaar.

Tussen Beekbergen en de oprit naar de A50 staan in het witte decor grote aantallen ondergesneeuwde auto’s, die door hun chauffeurs langs de kant van de weg zijn achtergelaten. Complete bomen zijn bezweken onder de sneeuwmassa’s en afgeknapt als luciferhoutjes. Pas in de loop van de nacht zijn de files opgelost die de A50 bijna een etmaal lang in beide richtingen over lengtes van meer dan 25 kilometer compleet verstopten.

De snelwegenzijn redelijk begaanbaar en grotendeels sneeuwvrij gemaakt. Alleen sneeuw aan de aan de randen maant tot waakzaamheid. Met een aangepaste snelheid van hooguit 80 km/u bereik in binnen twee uur de afrit GE-Buer. Parkeerplaats B bij de Veltins-Arena gaat schuil onder een sneeuwlaag van minstens 20 centimeter. Dat is weer eens wat anders dan de gebruikelijke blubber.

Dertig kilometer verderop is de wedstrijd MSV Duisburg tegen 1. FC Köln afgelast omdat sneeuw en ijs de tribunes onveilig maken en het voor de supporters té gevaarlijk is om naar het Wedau-Stadion te reizen. Bij Schalke 04 doen ze gewoon het dak dicht en kan er gevoetbald worden.  Of de toeschouwers de elementen wensen te trotseren om de topper tegen Werder Bremen bij te wonen, moeten ze zelf maar weten. En hoewel er meer lege stoeltjes zijn dan gebruikelijk, bevolken iets voor half vier toch meer dan 60.000 toeschouwers het stadion.

Schalke’s 2-1 overwinning doet de blauwe burger goed. De aansluitende 120 kilometer terug naar Apeldoorn worden een hele beproeving. Behalve dat het inmiddels donker is, is het opnieuw beginnen te sneeuwen. De dunne sneeuwlaag op het wegdek is verraderlijk, de gestaag neerdalende sneeuwvlokken belemmeren het zicht. Op stukken Autobahn waar ik normaal met een vaartje van 140 overheen dender, beperk ik me ditmaal noodgedwongen tot een slakkengangetje van 60, hooguit 80 kilometer. Zo bereik ik een tweetal uren later zonder kleerscheuren en blikschade de eindstreep.

Er zijn weleens van die dagen waarop ik hardop twijfel aan mijn eigen verstandelijke vermogens. Twaalf jaar geleden is zo’n dag…

26 november 2005 Gelsenkirchen

 

Een gedachte over “Ondergesneeuwde auto’s op weg naar Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *