Vlammende UEFA Cup-avond in Köln-Müngersdorf

By | 28 november 2017

Vandaag 27 jaar geleden

In de loop der jaren heb ik her en der de nodige Europa Cup-wedstrijden bijgewoond. Slechts weinigen daarvan verliepen vlammender dan die tussen de 1.FC Köln en Atalanta Bergamo.

Het betreft de heenwedstrijd in de achtste finales van de UEFA Cup in het seizoen 1990-1991. Een poosje geleden dus al. Het Drumherum laait meteen weer op als ik me de beelden van destijds voor de geest haal.

Stadion Köln-Müngersdorf is op het bewuste Europa Cup-avondje slechts matig gevuld. De Italiaanse tifosi nemen het er desondanks goed van. Voor welgeteld 13 D-Mark heb ik vanaf mijn plekje op de Stehplätze-Mitte Unterrang-Ost uitstekend zicht op wat het geteisem uit Bergamo uitvreet.

De brandweer moet er zelfs aan te pas komen! De vurige aanhang uit Noord-Italië brengt de stemming erin met het gooien van papieren slingers. Voor de Italiaanse vakken in de Nordkurve ligt de hele tartanbaan, die het Keulse stadion 27 jaar geleden nog omzoomd, op een gegeven moment vol papier. Het laat zich raden wat er gebeurt wanneer ze daar vervolgens tientallen brandende bengaalse fakkels bovenop gooien.

Een binnenbrandje van het betere soort. Het hele zaakje vat vlam. Alvorens de 22 voetballers op het veld aan het werk kunnen moeten er derhalve eerst de nodige bluswerkzaamheden verricht worden.

28 november 1990 Köln

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *