Stadion legt nieuw fundament voor Man City

By | 27 maart 2018

Vandaag 14 jaar geleden

Pep Guardiola strijkt in 2004 in de nadagen van zijn spelerscarrière nog een leuk zakcentje op bij Al-Ahli in Qatar. De dan twaalfjarige Kevin de Bruyne droomt in de jeugd van AA Gent van een mooie voetbaltoekomst. Het Etihad Stadium draagt veertien jaar geleden nog gewoon de naam van de stad.

In een periode waarin United in stad en land nadrukkelijk de toon aangeeft, maakt de City of Manchester zich al klaar voor een opwindende toekomst. Tot het kaliber grauwe fabrieksstad, waarvan het Verenigd Koninkrijk er dertien in een dozijn telt, kan Manchester anno 2014 zeker niet meer worden gerekend.

Vervallen fabriekscomplexen en overblijfselen uit de Industriële Revolutie hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw. No man’s land is verworden tot someone’s land. Oude pakhuizen zijn omgebouwd tot luxe en ongetwijfeld peperdure woonunits. Slechts de typische oranjebruine en roodbruine kleuren van de bakstenen van de gebouwen bleven onveranderd.

Het City of Manchester Stadium past helemaal in het plaatje. Na 80 jaar Maine Road hebben The Citizens dat seizoen hun intrek genomen in de moderne arena die is gebouwd ter gelegenheid van de Commonwealth Games van 2002. Na het sportieve onderonsje van de leden van het Britse gemenebest is de atletiekbaan verwijderd, het veld dieper uitgegraven en plaatst men er een extra ring dicht op het veld bij. De boogvormige tribunedaken, de torens met hoge palen en de transparante façades maken het futuristische plaatje compleet.

Met een topaccommodatie ligt er een fundament om op voort te bouwen. Al denkt aan het winnen van de Champions League in het (licht)blauwe gedeelte van de stad destijds nog niemand.  The sky is nog niet the limit voor de skyblues. In het seizoen 2003-2004 is dat veel te hoog gegrepen. Het theatre of dreams staat dan nog in een ander deel van de stad.

Manchester City tegen Fulham, mijn première in City’s fonkelnieuwe thuishaven, heeft wel een leuk Nederlands tintje: Paul Bosvelt tegen Edwin van der Sar.

27 maart 2004 Manchester

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *