Zitvlees kweken om in Noordoost-Brazilië te komen

By | 28 mei 2018

Vandaag 5 jaar geleden

Op het ene moment zit ik in Volendam om Go Ahead Eagles na een absentie van zeventien jaar te zien terugkeren in de eredivisie. Nauwelijks 48 uur later vlieg ik naar de andere kant van de wereld.

Er zijn vervelender dingen denkbaar dan in het noordoosten van Brazilië bij te komen van zo’n onvergetelijke promotie. Beach Hotel Morro do Careca in Ponta Negra heet de bestemming voor de zeven nachten die volgen. Klinkt verlokkelijk. Is het ook. Alleen om er te komen, moet je wel wat zitvlees kweken. Als de skyline van Natal na al die uren eindelijk zichtbaar wordt, dan is het ergste achter de rug. Dan zit die vlucht waar nooit een einde aan lijkt te komen, er bijna op.

Eenmaal languit op een strandstoel op de praia van Ponta Negra, vergeet je vervolgens spontaan alle ongemakken van zo’n reis. Dan blijkt zelfs de afstand van het Annie Schilder stadion in Volendam naar Frasqueirao, de thuishaven van de lokale voetbaltrots ABC, best mee te vallen.

Alles in het leven is betrekkelijk. FC Volendam – Go Ahead Eagles of ABC – Ceara. Op de hele wereld heeft een bal dezelfde ronde vorm. Feitelijk maakt het weinig uit in welk land iemand zich onderdompelt in de geneugten van een voetbalstadion.

Zeker wanneer je in Natal een voetbalwedstrijd bezoekt met iemand die abusievelijk wordt aangezien als oud-speler van ABC, voel je je meteen thuis. Voormalige voetbalsterren blijven in Brazilië altijd stralen…

28 mei 2013 Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *