In een trein vol Chelsea-fans naar Selhurst Park

By | 27 augustus 2018

Vandaag 28 jaar geleden

De Londense derby tussen Crystal Palace en Chelsea maakt 28 jaar geleden deel uit van mijn reisprogramma gedurende een weekje voetballen kijken aan de overzijde van Noordzee.

De Premier League bestaat nog niet. De business van Engelands voetballende elite speelt zich in 1990 af in de Barclays League Division One. Televisiemiljoenen worden nog niet met tientallen tegelijk over de balk gesmeten voor de aanschaf van spelers. Entree tot de stadions is destijds voor iedereen betaalbaar.

In de uiteenvallende Sovjet-Unie zoekt de dan 24-jarige Roman Abramovich naar fortuin. Manchester United heeft een replay nodig om Crystal Palace te verslaan in de finale van de FA Cup. Een verloren strafschoppenreeks tegen West-Duitsland houdt het Engelse elftal uit de WK-finale. ’s Lands hooligans trekken met een spoor van vernieling door Italië.

Minder dan twee maanden later trek ik in een trein vol Chelsea-supporters vanaf Victoria station de Thames over. Op de bonnefooi naar Selhurst Park. Vooraf kaarten kopen hoeft niet. Zeven of acht Pond neertellen aan de turnstiles en je bent binnen. Over een mannetje meer of minder op staantribunes maakt niemand zich druk. Gewoon net zolang proppen en inschikken totdat iedereen een plekje heeft.

28 augustus 1990 London

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *