Fysiektrainer Oranje geeft presentatie aan leden trainersapp

By | 13 september 2018

Al sinds geruime tijd onderhoudt een select gezelschap Apeldoornse amateurvoetbaltrainers via een eigen app onderling contact. Op uitnodiging van de groep hield Jan Kluitenberg woensdagavond een presentatie voor zijn plaatsgenoten en collega’s.

In de showroom van 100% Voetbal verzamelden zich rond de klok van acht uur achttien in het amateurvoetbal werkzame Apeldoornse oefenmeesters. Ruim tweeënhalf uur lang hingen zij aan de lippen gekluisterd van wat de fysiektrainer van het Nederlands elftal te vertellen had. Boeiend en leerzaam tegelijk.

Drie dagen na Oranje’s onfortuinlijke 2-1 nederlaag tegen wereldkampioen Frankrijk in het Stade de France maakte Kluitenberg zijn opwachting voor eigen publiek. Tijdens deze ‘thuiswedstrijd’ gaf hij tekst en uitleg over zijn werk en lichtte hij zijn vakbroeders voor over facetten van krachttraining in het voetbal. De adjudant van bondscoach Ronald Koeman wees onder meer op het belang van het maken van individuele trainingsprogramma’s. “Vanuit de breedte ga je stap voor stap de diepte in”, legde de deskundige uit hoe de schema’s in de top tot in de kleinste details toe worden uitgewerkt.

Naast instructies over pre activation voorzag de voormalige Performance Manager van The Saints de aanwezigen eveneens van nuttige tips op het gebied van de belasting van benen en bovenlichaam. Aan de hand van beelden uit de periode waarin hij in de Engelse Premier League (‘het Walhalla’) werkte, liet de prominente gast de amateurtrainers zien hoe de vedetten van Southampton hun lichaam voorbereidden op de voetbaltraining. “Kracht is een onderdeel, maar geen doel op zich”, doceerde Kluitenberg.

Koeman en zijn stafleden zijn met het Nederlands elftal bezig met het maken van een inhaalslag ten opzichte van de toplanden in de wereld, maakte Kluitenberg duidelijk. ’s Lands toppers moeten meer de grens van het belastbare opzoeken om weer met de allerbesten te kunnen wedijveren. “In Nederland wordt getraind om niet geblesseerd te raken. Wij moeten op een hoger niveau trainen. De grootste verandering is de omschakeling van balbezit naar balverlies. Je moet bereid zijn om met Mbappé mee te lopen.”

Volgens Kluitenberg is het nergens voor nodig dat trainers hun rekruten te veel pamperen. “Op wat voor niveau je ook speelt, je mag het maximale vragen van spelers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *