Omgewaaide bomen, volle treinen en Cristiano Ronaldo

By | 6 juni 2019

Achter de bal aan (51): Brummen, Lisboa, Porto

5 juni 2019

Er zijn weleens van die dagen die niet helemaal verlopen zoals je vooraf voor ogen hebt… De gedenkwaardige vijfde juni 2019 wordt er zo een. Het is kort na vieren in de ochtend als de telefoon gaat. Ik ben zojuist opgestaan in afwachtng van Erik Pasman. De bedoeling is om samen naar Eindhoven Airport te rijden voor vertrek naar Portugal om de ontknoping van de Nations League bij te wonen. De storm die de voorgaande avond over Oost-Nederland trok, gooit ons reisschema behoorlijk in de war. Door een omgevallen boom pal voor de garagedeur van huize Pasman kan Erik geen kant op. Je verzint het niet! Om het afgesproken tijdstip in Apeldoorn te zijn om mij op te halen, gaat hem helaas niet lukken… Er zit dus niets anders op dan dat ik de rol van chauffeur naar het vliegveld op me neem. Een tiental minuten zit ik zodoende al achter het stuur op weg naar Brummen. Een omvoorziene omweg. Met enig stress- en haastwerk. De piloot van Transavia die ons om 7.45 uur naar Portugal moet vliegen, wacht immers niet op passagiers die door onvoorziene omstandgheden te laat arriveren. Langs het Apeldoorns Kanaal vormen afgebrokken takken her en der het bewijs van hoe de natuur de heeft huis gehouden. Gelukkg weet ik het tijdverlies binnen de perken te houden. Per telefoon gidst Erik me naar het punt van bestemming. Al voor vijven zetten we koers naar Eindhoven Airport. We blijven de ochtendspits voor. Verder oponthoud blijft ons bespaard. Ruim anderhalf uur voor departure time parkeer ik mijn Ford Focus op Parkeeplaats P3 bij de luchthaven. Inchecken hebben we al online gedaan. De lengte voor de rijen voor de veiligheidscontroles valt mee. Om 7.20 uur mogen we aan boord van de Boeing 737-800. Ruim 200 minuten later zetten we voet op Portugese bodem. Bij aankomst verloopt alles vlekkeloos. Het is haast te mooi om waar te zijn. Op station Santa Apolonia hoeven we alleen nog maar in de trein naar Porto te stappen, dan kan ons voetbalfeest echt beginnen. We nemen de metro vanaf het vliegveld. Iets na elven Portugese tijd staan we voor het loket. Om zowel 11.30 uur als 12.00 uur vertrekt er een trein naar Noord-Portugal. Er kan weinig meer mis gaan, zou je zo denken. We krijgen gezelschap van enkele tientallen Engelse supporters, die dezelfde kant op moeten. Dat wordt dus gezellig. Helaas. De kaartjesverkoper deelt mee dat we op z’n vroegst om 15.30 uur kunnen vertrekken. Alle drie de treinen die in de tussentijd naar Porto gaan, zijn volgeboekt! Dat kan er ook nog wel bij. Dat betekent dat ruim viereneenhalf uur wachten! En erger nog. We dreigen zowaar Portugal – Zwitserland, de eerste halve finalewedstrijd, te moeten missen. Met een reistijd van meer dan drie uur is het maar zeer de vraag of we de aftrap van 19.45 uur gaan halen. Omdat er niets anders opzit, kopen we de treinkaartjes die de man aan het loket ons aanbiedt. De bewuste Intercity-trein moet het echter zonder ons stellen als passagier. Nood breekt soms wetten. We nemen ‘gewoon’ de al gereedstaande, volgeboekte trein van 11.30 uur. Op Oriente, Lisboa’s volgende station, stappen we uit en wachten daar op de Alfa Pendular van 12.08 uur. We gokken het erop. We kunnen op z’n vroegst in Coimbra uit de trein gezet worden. Dan zitten we al halverwege Porto… Niemand houdt ons tegen. Met een half uur vertraging zet de AP zich vanaf Oriente in beweging. Ondanks dat we drie keer van plek moeten verwisselen vanwege mede-passagiers die het door het door hun gereserveerde plekje opeisen, vinden we twee onbezette stoelen in de volgeboekte trein. De trein is al meer dan een uur onderweg als de conducteur kaartjes komt controleren… De goede man wijst ons op onze fout, dat we niet in de juiste trein zitten. Hij laat ons onze reis echter vervolgen, zet ons niet op het eerstvolgende station eruit. Daar komen we dus mooi mee weg. Na een treinreis van bijna drie uur stappen we om tien voor half vier uit op station Porto Campanha. Volgens de geldende dienstregeling moet de trein waarvoor we een kaartje kochten in Lissabon, een tiental minuten later vertrekken vanaf Santa Apolonia… Al met al arriveren we ruimschoots op tijd in Porto. Na te hebben ingecheckt in ons hotel en de nodige vitaminen tot ons te hebben genomen bij een plaatselijke KFC-vestiging, beleven we in het Estadio do Dragao de Cristiano Ronaldo-show tegen Zwitserland mee. Met zijn drie doelpunten zorgt CR7 voor een gedenkwaardige afsluiting van een op z’n zachtst gezegd nogal enerverende dag..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *