20 toeschouwers bij duel Tallinna FC Ararat

By | 9 september 2019

Achter de bal aan (57/2): Tallinn

Zondag 8 september 2019

De afstand van Riga naar Tallinn bedraagt volgens Google Maps ruim 300 kilometer. Per luxe touringcar van Lux Express duurt de reis van de hoofdstad van Letland naar de hoofdstad van Estland iets meer dan vier uur. Een aantal jaren geleden heb ik me al eens door dezelfde maatschappij van Riga naar Vilnius in Litouwen laten vervoeren. En ook ditmaal valt er op het vervoer binnen de Baltische staten weinig negatiefs aan te merken.

Alvorens ik om tien uur ’s ochtends vertrek uit Riga, sla ik eerst wat proviand in. In de naast het busstation gelegen markthallen is het op deze zondagochtend business as usual. Er zijn al behoorlijk wat mensen op de been om hun levensmiddelen in te slaan. Gerimpelde ‘baboesjka’s’ hebben hun groenten en fruit uitgestald in kramen in de buitenlucht, terwijl het publiek binnen in een van de hallen terecht kan voor vlees en brood. De worstenbroodjes smaken ouderwets lekker.

Mijn bus vertrekt keurig op tijd. Passagiers kunnen zich met de vloot van Lux Express op uiterst aangename wijze laten vervoeren. In de comfortabele stoelen is het heerlijk wegdromen. Voor vertier onderweg draagt Lux evenzeer zorg. Om alle films te kunnen bekijken die het interne boordnetwerk aanbiedt, duurt de reis naar Tallinn feitelijk veel te kort. Alleen balen dat het na het passeren van de Estse grens begint te regenen.

Een chipcard voor het openbaar vervoer in Tallinn heb ik al. Een overblijfsel van mijn eerste Oranje-trip naar de Estse hoofdstad. In 2013, meer dan zes jaar geleden alweer. Op het busstation hoef ik de kaart alleen maar op te waarderen. Voor het astronomische bedrag van 5 euro mag ik 72 uur aan één stuk door Tallinn toeren. Doordat vandaag de marathon plaatsvindt zijn delen van de stad tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Desondanks slaag ik er met enkele omwegen in om mijn logeeradres in de wijk Lilleküla te bereiken. Ik verblijf op een steenworp afstand van de A. Le Coq Arena, waar het Nederlands elftal morgen aantreedt.

Als warming-up woon ik aan de andere kant van de stad om 16.30 uur eerst de topper tussen Tallinna FC Ararat en JK Sillamäe Kalev bij. De nummers 9 en 4 van de II liiga Põhja/Ida (Oost/Noord), de na de Premium liiga, Esiliiga en Esiliiga B hoogste speelklasse van Estland. Een zeker niet te onderschatten niveau dus… Het Lasnamäe Spordikompleksi kunstmurustaadion, geloof het of niet, is zelfs bekend terrein voor me. Op hetzelfde complex zag ik op 4 september 2013 Tallinna FC Puuma tegen Vädra JK Courage 1-1 in het strijdperk treden. Ik had niet gedacht ooit nog eens aan de Sint-Petersburgse straat terug te keren.

Als ik me een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd meld, zit de poort dicht. Wie de wedstrijd wil bijwonen kan het terrein via het aangrenzende gebouw betreden. De conciërge stuurt me door de gang waar zich de kleedruimten bevinden naar buiten naar het veld. De ‘bushalte’ die dienst doet als tribune staat nog fier overeind, zij het met wat meer roestplekken dan zes jaar geleden. Als het spektakel begint heeft er al met al toch wel een twintigtal echte voetballiefhebbers plaatsgenomen. Inclusief de harde kern van Roda JC, die eveneens twee zwaargewichten heeft afgevaardigd. Het regent inmiddels niet meer.

De wedstrijd heeft zoals verwacht weinig om het lijf. Ik kan me niet voorstellen dat FOX Sports er een uitgebreide samenvatting van uitzendt. Het meest komische moment gebeurt enkele minuten voor rust. De keeper van de bezoekers uit Kalev gaat helemaal uit z’n plaat wanneer één van zijn medespelers een strafschop veroorzaakt. Hij scheldt de ploegmakker in kwestie helemaal verrot. Alle 20 aanwezigen langs de zijlijn zitten met de oren te klapperen van de scheldkanonnade. De aansluitende strafschop brengt Ararat op gelijke hoogte. Als de spelers enkele minuten later hun pauzethee gaan drinken in de kleedkamer, blijft de nog altijd opgewonden doelman in z’n uppie achter in de dug-out. Stoom afblazen! Het blijven wonderbaarlijke schepsels, die keepers.

Na de rust stelt JK Sillamäe orde op zaken en loopt uit naar een 2-3 zege. De delegatie uit Limburg mist de drie goals in het tweede bedrijf. De heren hebben het halverwege al voor gezien gehouden. Naar verluidt komen er meer dan 400 supporters naar Tallinn om het Nederlands elftal te ondersteunen. Daags voor het EK-kwalificatieduel is het merendeel van die fans nog niet gearriveerd. De enigen in oranje outfits die ik ’s avonds op straat tegen het lijf loop zijn werkzaam voor de plaatselijke stadsreiniging. Zij zijn bezig met het opruimen van de rommel die is achtergebleven na de vanmiddag verlopen marathon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *