Achterlijke regeltjes

By | 13 november 2019

Nou moet de maximumsnelheid op snelwegen weer omlaag. Er mag zo langzamerhand helemaal niks meer in Nederland. Onze politieke elite weet van gekheid niet meer wat ze doet. Het gepeupel verzint steeds weer wat nieuws om de wereld te redden. Dat Nederlanders als gevolg van zo’n maatregel vanaf januari nóg langer in de file staan, moet iedereen maar op de koop toenemen.

Het zou wat zijn zeg als alle overheidsdiensten als donderslag bij heldere hemel hun werkzaamheden zouden moeten staken. Dat ministeries, provinciale- en gemeentelijke instellingen elk hun deuren dienen te sluiten vanwege de onherstelbare schade die zij zelf aanrichten aan de economie. Dat er vanwege een onaanvaardbaar hoog toxisch slijmgehalte bij bestuurders en bewindslieden nergens vergunningen meer voor worden verstrekt. Het toch al zo logge ambtelijke apparaat komt dan volledig stil te liggen door de verstikkende werking van alle achterlijke regeltjes waarmee het zelf ons leefklimaat verziekt.

Life sucks, zou je denken. Mijn beste vriendinnetje heeft mij ooit uitgelegd dat het anders ligt. “Son la gente”, zei ze. Mensen zelf maken het leven op aarde steeds ondraaglijker. En zij kan het weten. Hoezeer zij zich in Nederland moest laten vernederen om haar dochter in Santo Domingo niet te laten verhongeren, kan geen enkele politieke moraalridder zich in zijn kwaadste dromen voorstellen. Ondanks haar Nederlandse paspoort is zij Nederland van pure ellende ontvlucht. Maar ja, over zulke misstanden lees ik nooit iets in De Stentor.

Hoewel er van alles mis is, is met Nederland op zich weinig mis. De lieden die het land besturen deugen niet. Dáár liggen de voornaamste problemen. Al die baantjesjagers, wijsneuzen en professionele paniekzaaiers maken er een steeds grotere bende van. Ze raken steeds meer het overzicht en de weg kwijt. De onnavolgbare regelzucht waar zij iedereen mee opzadelen maakt het hele land almaar onleefbaarder. In plaats van te bouwen breken zij het in al hun waanzin stukje bij beetje steeds verder af. Om hun ridicule ideeën kracht bij te zetten sturen ze eerdaags als toegift nóg meer ME’ers af op boze boeren en bouwvakkers ten teken dat ze de greep op het land kwijt dreigen te raken.

Zouden ze in Den Haag, op al die provinciehuizen en gemeentehuizen nou nooit eens openlijk hun eigen verstandelijke vermogens in twijfel trekken? Het stemt toch tot nadenken dat ons polderparadijs als enige land ter wereld kampt met de uitwassen van de uitstoot van stikstof of PFAS, wat dat dan ook mag zijn. Doodziek word ik ervan. Nee, niet van die stikstof of die PFAS. Daarmee zal het zo’n vaart niet lopen. Wel van dat contraproductieve en destructieve geleuter van al die lawaaipapegaaien. Aziaten dragen al sinds jaar en dag mondkapjes tegen de smog en de luchtvervuiling. Maar ze leven gewoon verder, gaan gewoon door waar ze al generaties lang mee bezig zijn. Terwijl ze in dat Verre Oosten nota bene met veel meer mensen moeten samenwonen dan wij hier in ons kleine kikkerlandje.

Boven de Moerdijk en onder de Afsluitdijk willen wereldverbeteraars de natuur zo nodig teruggeven aan de natuur. Om Lebensraum te creëren voor zwartgevlekte kontenkruipertjes, strontvliegen, groenlinkse klavertjes, tamme zwijnen en andere met uitsterven bedreigde insectjes en plantjes moet de mens wijken. Ongedierte krijgt vrij spel. Met de eikenprocessierups is de ellende pas begonnen. Die integere meneer Rutte en zijn slippendragers bezorgen Nederlanders in de nabije toekomst nog véél meer jeuk, let maar op mijn woorden. Vanwege al die door de overheid opgelegde restricties dreigt acuut gevaar voor de volksgezondheid. Rattenplagen, muizenplagen, sprinkhanenplagen. Bereid je er maar vast op voor. Geen warmtepomp die het tegenhoudt.

Nog eventjes, dan moet iedereen de auto laten staan. Behalve de chauffeur van Jesse Klaver zelf dan, als de Jessias tenminste niet tijdens een werkbezoek in Afrika aan argeloze Ethiopiërs het groenlinkse gedachtengoed aan het opdringen is. Langzaam maar zeker keren we terug naar de Middeleeuwen. En hou er dan maar vast rekening mee dat vervangend transport met paard-en-wagen ook uit den boze zal zijn. Als die dag aanbreekt, staat er vast en zeker weer een actiegroep op die de trauma’s van edele viervoeters tot eerste levensbehoefte maakt. Bruin kan het niet langer meer trekken. Zelfs het slechtste paard van stal verdient anno 2019 een menswaardig bestaan.

In zekere zin is het misschien wel een geluk bij een ongeluk dat radicaliserende boeren en bouwvakkers niet helemaal naar Syrië of Irak hoeven te vliegen om hun gram te halen. Naar hun banen of de Airmiles kunnen ze dan misschien wel fluiten, het komt het milieu alleen maar ten goede wanneer ze eendrachtig samen per tractor of truck opstomen naar het Binnenhof. Wie niet horen wil, moet maar voelen. In 1789 bij de bestorming van de Bastille gebeurde het ook al zo.

Het zou mij niets verbazen als de geschiedenis zich eerdaags herhaalt. Laat het ontevreden volk maar eens het voortouw nemen bij het vinden van een duurzame oplossing voor het levensbedreigende probleem van die volksvertegenwoordigers die het volk niet vertegenwoordigen. Samen de schouders eronder! Wir sind das Volk! Zou Frau Merkel dat soms bedoeld hebben toen ze Europa op de rand van de afgrond bracht met haar bedenkelijke uitspraak: wir schaffen das? Resteert vervolgens alleen de vraag of men het afval gescheiden moet ophalen of dat het op één grote hoop moet worden samen geveegd…

Gelukkig maar dat er nog wereldschokkende zaken bestaan die voor welkome afleiding zorgen in donkere dagen als deze. Maar goed dat het nieuwe sneetje van Dreetje en de naderende intocht van Sinterklaas de gemoederen bezighouden. Voorpaginanieuws! Jongens nog aan toe, wát een land!

Nederland verandert steeds meer in één grote poppenkast.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *