Anderhalve centimeter

By | 5 april 2020

Nu voetbalvelden voorlopig verboden terrein zijn, krijg ik bijna vierkante ogen van het vele televisiekijken. Afgelopen week heb ik zelfs van pure ellende het debat in de Tweede Kamer over de coronacrisis gevolgd. Ga daar maar eens een uurtje goed voor zitten. Een aanrader wil ik het niet per se noemen, maar wel een eyeopener. Bijzonder verhelderend. Zowel bijzonder als verhelderend.

Meest opmerkelijk vond ik hoe die meneer Azarkan op een gegeven moment de minister-president afsnauwde. Rutte dacht dat de tank van Denk uitgeraasd was, maar sprak volgens de begenadigde Denker voor z’n beurt. Meneer Azarkan was diep beledigd, zoals de beste man altijd en overal beledigd over is. Nee, mevrouw de voorzitter, híj was nog niet uitgesproken. Foei toch. Er is er natuurlijk maar eentje die recht van spreken heeft. En ik altijd maar denken dat Jesse Klaver en Rob Jetten de meest irritante leerlingen uit de klas waren.

Gelukkig maar dat onze premier in deze moeilijke tijden wél alles onder controle houdt. Het Parool zette zelfs op de voorpagina dat meneer Rutte groeit in zijn rol als crisisleider. En als zo’n Amsterdamse kwaliteitskrant dat meldt, dan valt daar als eenvoudige boerenlul uit het oosten des lands niets tegen in te brengen. Dan zit er ongetwijfeld wel een kern van waarheid in. Die tv-toespraken schijnen Marks populariteit en imago goed te doen. Hij kan het inderdaad mooi vertellen, komt een stuk beter uit zijn woorden dan zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Lex onlangs.

Niks ten nadele van meneer Rutte hoor. Maar voor hetzelfde geld – of misschien zelfs wel voor een beduidend lagere gage – kan ook Youp van het Hek een verhaal voor de camera afsteken. Ik ben ervan overtuigd dat Youp het publiek evengoed aan de buis weet te kluisteren. Youp kan zelfs uit eigen ervaring over de verschrikkingen van corona praten. Of Ellie Lust. Het voormalige boegbeeld van het Amsterdamse politiekorps, tv-persoonlijkheid én oud-volleybalster zit in menig talkshow. Als iemand het radeloze volk goed zou kunnen toespreken en geruststellen, is zij het wel. Zoveel kennis en veelzijdigheid doen zelfs de meest viriele virologen en invloedrijkste influencers spontaan verstommen. Dan kan ze meteen huishoudelijke tips geven over creatief gebruik van augurken.

Al die schaamteloze BN’ers is werkelijk niets te dol om hun onstilbare zucht naar aandacht te bevredigen. Vanzelfsprekend allemaal recht uit het hart. Belangeloos werken ze aan elk initiatief mee. Zolang ze maar in de picture staan. Iedere bijdehand mag zichzelf tegenwoordig BN’er noemen. Hun aantal neemt schrikbarende vormen aan. Het lijkt ook wel een epidemie. De één vindt zichzelf nóg belangrijker dan de ander. Wie ze zijn of wat ze doen is mij vaak een volslagen raadsel. Steeds meer bekende Nederlanders zijn mij compleet onbekend.

Al zegt het weinig dat ik ze niet ken. Het heeft ongetwijfeld te maken met dat ik het shownieuws niet op de voet volg. Misschien moet ik ook wat meer interesse tonen in de avontuurtjes van Dreetje Hazes of Marco Borsato, als we het dan toch hebben over twee sterren die voor veel verdieping zorgen. Misschien kan ik er dan ook wel iets zinnigs over schrijven over hoe zulke flierefluiters voortdurend achter hun fluit aan lopen. Jeetje, wat zal het dat illustere tweetal moeite kosten om anderhalve meter afstand te houden van alles dat een rok draagt.

Nee, dan sla ik bewindslieden iets hoger aan. Die doen tenminste iets wat ertoe doet. Die mensen vallen niet te benijden. Je zult momenteel maar minister-president zijn. Of burgemeester. Voor wat die hoogwaardigheidsbekleders allemaal op zich af krijgen, moeten ze wel stevig in hun schoenen staan. Constant slecht nieuws moeten verkondigen, lijkt me geen pretje. Niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd. De een kan het beter dan de ander. Je moet het maar zien te managen. Soms doen ze het goed. Soms minder. Af en toe zijn het net mensen van vlees en bloed. Al moet ik zeggen dat de burgemeester van Apeldoorn wel erg ver gaat. Die liet de sterverslaggever van de lokale krant zelfs aanschuiven aan de keukentafel. Als er toch iemand is die je op minstens anderhalve kilometer afstand zou willen houden, dan hij wel… Ons kent ons, hè. En allemaal PREMIUM-berichten.

In normale tijden blijft het vrij overzichtelijk. Trammelant in de wereld komt door oorzaken van politieke òf religieuze aard. Òf een combinatie van beide. Op z’n tijd komt daar nog eens een natuurramp bovenop. Maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad. De huidige corona-crisis valt geen enkele politicus aan te rekenen. Zelfs degenen die voordien de zorgsector kapot hebben bezuinigd, konden dit natuurlijk niet zien aankomen. Overmacht. Onmacht regeert. Ik denk niet dat nijvere brouwers in Mexico ooit hadden kunnen bevroeden dat een naar hún bier genoemd virus wereldwijd zó’n enorme kater teweeg zou brengen.

Des te pijnlijker is het daarom dat Nederland het uitgerekend in zware tijden als deze moet stellen zonder de inbreng van een groot staatsman als Tunahan Kuzu. Een enorm gemis. Krijgt de Harvey Weinstein van de vaderlandse politiek eerdaags nou ook zo’n showproces als eerder een collega-Kamerlid ten deel viel? Thuis vrouw en kinderen hebben zitten, maar in zijn onstuitbare drang naar macht en aanzien steeds méér, méér, méér willen. Je zou bijna terugverlangen naar Alexander Pechthold. Ook al zo’n schuinsmarcheerder die alles beter wist. Anderen met veel dedain wijzen op normen en waarden, maar zélf nog geen anderhalve centímeter afstand kunnen houden. Moeders kunnen hun dochters maar het beste ver uit de buurt houden bij zulke types.

Ik heb er geen verstand van. Ik ben geen politicus of BN’er. Ik doe netjes wat minister Grapperhaus het volk opdraagt. Maar mijn gezonde verstand zegt me dat de ongein voorlopig nog wel eventjes aanhoudt. Nederland zingt het inmiddels al drie weken uit met die zogenaamde intelligente lockdown. Iedereen weet inmiddels alles over IC-bedden en beademingsapparatuur. Vreemd genoeg zijn samenscholingen van 29 gelovigen nog steeds niet compleet aan banden gelegd. Tornen aan Artikel 6 uit de grondwet is als vloeken in de kerk. Wie vanuit ‘onveilige’ landen op Schiphol landt, hoeft ook nog altijd niet verplicht in quarantaine. Testen gebeurt in vergelijking met andere landen slechts mondjesmaat. Zondagochtend zag ik zes van die stoere leernichten op hun motorfiets over de Europaweg voorbij scheuren richting A1. Vrijheid blijheid. Op zo’n manier blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open, zou ik in al mijn onbenulligheid denken.

Ondertussen roept de minister-president wel iedereen vriendelijk doch dringend op om komend weekend vooral niet met de hele familie paaseieren te gaan zoeken. In al zijn goedgelovigheid blijft meneer Rutte hameren op het gezonde verstand van elke onbenul die de ernst van de situatie niet wil inzien. Duitse en Belgische toeristen wordt beleefd verzocht om vooral thuis te blijven. Grenzen sluiten, ho maar. Dat gaat blijkbaar een stap te ver. Van mij mag het vriendelijke en dringende best wat onvriendelijker en dreigender worden. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Boetes voor onverbeterlijke eigenheimers kunnen niet hoog genoeg zijn. Maar ja, handhavers en handhaven, dat is ook weer zoiets in Nederland.

Als iedereen nog steeds verplicht binnen zit wanneer de zomertijd ergens in oktober weer ten einde loopt, zullen we wel merken waartoe deze halfzachte aanpak heeft geleid.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *