Dames Alterno houden Dynamo op gepaste afstand

By | 27 september 2020

Een wisseling van de wacht laat voorlopig op zich wachten. Dros Alterno behoudt de inofficiële titel van het beste vrouwenvolleybalteam van Apeldoorn. In de allereerste coronaderby die de zelfbenoemde ‘volleybalhoofdstad van Nederland’ ooit meemaakte bekroonde de eredivisiedegradant zich in elk geval tot aan de return op 16 januari tot lokaal kampioen. In de eigen Alternohal hield de jeugdige garde van trainer Wilfried Groothuis zaterdagavond de buurvrouwen van Dynamo op gepaste afstand.

Kort na de ace waarmee middenaanvalster Imre Schuitemaker de vierde set met 25-16 en de wedstrijd met 3-1 in het voordeel van de thuisclub besliste, leek het eventjes mis te gaan… Na hun korte vreugdedansje had het er een moment de schijn van dat de winnaressen spontaan een polonaise wilden inzetten. Hoewel de reactie van de uitgelaten speelsters alleszins begrijpelijk was, kwamen ze op tijd tot bezinning. Als alternatief mocht het trotse gezelschap poseren voor de camera van de fotograaf van De Stentor, het plaatselijke dagblad.

Coronaregels, handgel, looplijnen en stewards in gele en oranje hesjes vormden zaterdagavond een onlosmakelijk bestanddeel van de Apeldoornse zusterstrijd in de Topdivisie A. Volleyballen in coronatijd is voor iedereen eventjes wennen, maar de ingeschakelde vrijwilligers van de thuisclub bewezen dat het probleemloos kan wanneer elke bezoeker bereidwillig meewerkt en -denkt. Dat er naast de slechts 30 toegestane ‘normale’ toeschouwers een bijna even groot aantal familieleden, vrienden en clubleden in de niet al te ruime hal plaatsnamen, leidde geen moment tot hachelijke situaties.

Alterno had z’n zaakjes prima op orde, zowel langs de lijn als in het veld. Hoezeer het ambitieuze SV Dynamo zich ook inspande om in de buurt te blijven van de thuisploeg, het slaagde daar slechts mondjesmaat in. De gasten konden geen passend vervolg geven aan hun zege van zeven dagen eerder bij de competitieouverture tegen het tweede team van Pharmafilter US. De equipe van Groothuis opereerde in alle facetten constanter dan de plaatsgenoten. Serverend hield Alterno Dynamo net iets meer onder druk dan andersom. De Alternospeelsters leken ook beter met de druk om te gaan, die een altijd beladen sportieve burenruzie onherroepelijk met zich meebrengt.

Dynamo, dat hardop droomt van de eredivisie, ondervond zaterdag als eerste dat de concurrentie in Topdivisie A zeker rekening met Alterno dient te houden. Voor een ploeg die in de steigers staat maakt de formatie van Groothuis zo vroeg in het seizoen al een behoorlijk stabiele indruk. Vooralsnog stabieler dan Dynamo. Waarbij Alterno’s technische staf ook nog eens de luxe bezit om wanneer het tegenzit terug te kunnen vallen op de routine van de 40-jarige diagonaalspeelster Anne-Britt Kneijnsberg en de 46-jarige spelverdeelster Barbara Knap. Al zette Groothuis zijn oudgedienden enkel in de derde set tijdens een aantal balwisselingen in, uitgerekend in de enige set waarin Dynamo aan het langste eind trok.

Opmerkelijk was dat Jorg Radstake aan Dynamokant vanaf de derde set in het coachvak voor de bank stond. Hoofdcoach Michael Beugelsdijk voelde zich niet helemaal lekker en liet daarom de coaching over aan zijn ervaren assistent. Nóg opmerkelijker was dat de partij voorafgaand aan die coachwissel bij de stand 9-15 minutenlang stil lag. Oorzaak: de laptop waarmee de scores werd bijgehouden, had het begeven. De dienstdoende scoretelster moest vanaf die onderbreking derhalve ouderwets met pen en papier de punten bijhouden. Na bijna één uur en veertig minuten wedstrijd kon zij de volgende setstanden noteren: 25-12, 25-19, 24-26, 25-16.

Volleybalkrant.nl zondag 26 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *