RasenballSport werkt als rode lap op een stier

By | 27 juli 2016

Vandaag 3 jaar geleden

Met Tom ga ik een weekendje voetballen kijken in de voormalige DDR. Ons uitstapje kent een nogal oververhit verloop. Met temperaturen van boven de 35 graden!

Het Zentral-Stadion van Leipzig heb ik in 1993 al eens eerder bezocht. Toenmalig bespeler VfB Leipzig behoort dat seizoen tot de Duitse elite. Succesvol verloopt het Bundesliga-verblijf van de Ossis niet. Het stadion is een verhaal apart. De 100.000 toeschouwers bevattende kolos ligt na de Wende behoorlijk weg te rotten. Het hout van de banken verkeert in een dermate inferieure staat dat je heel voorzichtig moet gaan zitten. De handeling gaat óf gepaard met splinters in het achterwerk óf je zakt er dwars doorheen!

Twee decennia en een Weltmeisterschaft later heeft de toenmalige bouwval een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Ter gelegenheid van het Duitse zomersprookje van 2006 is de toko gesloopt en herbouwd. Aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Voor het lieve sommetje van 116 miljoen euro wordt eraan vertimmerd. Andere tijden. Andere bespelers. Sinds de nieuwe, kunstmatig opgetuigde plaatselijke grootmacht RasenballSport er zijn intrek heeft genomen, wordt er met een andere blik naar de Saksense metropool gekeken. Die Roten Bullen wekken afschuw op bij voetbalfans in overige delen van de Bondsrepubliek. Aanhangers van de Traditionsvereinen gruwelen van wat de miljoenen van een energiedrankjesleverancier in Leipzig bewerkstelligen. Een zekere jaloezie zal er ook niet vreemd aan zijn. De betrokkenheid van Red Bull heeft hoe dan ook dezelfde uitwerking als een rode lap op een stier.

Supporters van menig club gaan zelfs zover dat zij wedstrijden van RB Leipzig boycotten. Zó ver gaat het meest fanatieke deel van de aanhang van Preussen Münster niet op de tweede speeldag van de Derde Liga in het seizoen 2013-2014. De fans uit Nordrhein-Westfalen zijn op 27 juli met enkele honderden present in het uitvak van de Red Bull Arena. Met een groot spandoek betuigen zij wél hun afkeer van de tegenstander. De tekst laat niets aan duidelijkheid te wensen over: Red Bull stoppen. Met ontblote bovenlijven scanderen de Münsteraner Jungs bovendien voortdurend anti-Red Bull-leuzen. Pfff, alsof het nog niet warm genoeg is in de reusachtige snelkookpan! Het stoppen lukt die middag slechts ten dele. Maar met een 2-2 gelijkspel kapen de gasten toch maar mooi een puntje weg uit Leipzig.

Nou heb ik in de loop der jaren veel meegemaakt. Wat Tom en ik na afloop op de parkeerplaats voor de kiezen krijgen, slaat werkelijk alles! De thermometer in mijn Ford Focus geeft een temperatuur aan van liefst 40 graden! Een sauna valt er bij in het niet. Ik brand mijn handen bijna aan het stuur, zó warm is het. Normaal is Red Bull al niet te pruimen, onder dit soort extreme omstandigheden smaakt het helemaal niet…

27 juli 2013 RB Leipzig – Preussen Münster

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *