Voltooid verleden tijd aan voormalige DDR-grens

By | 26 juli 2017

Vandaag 2 jaar geleden

In tijden waarin muren en ijzeren gordijnen Duitsland in tweeën delen, loopt vanaf de grensovergang Helmstedt-Marienborn de doorgaande weg naar het ‘eiland’ West-Berlijn. Op die voormalige wegblokkade van het DDR-regime bevindt zich vandaag de dag de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn.

Nadat ik twee jaar geleden met Tom in Magdeburg en Dresden de twee populairste voetbalclubs van het oostelijk deel van Duitsland aan het werk heb gezien, werpt een ingelaste tussenstop bij het voormalige Checkpoint Alpha een ontnuchterende blik op een bewogen stukje voltooid verleden tijd.

De grenswachten van weleer staan niet meer op de uitkijk. Het prikkeldraad en de files zijn verdwenen. De gedenkplaats Duitse deling houdt de herinnering levend aan warme momenten uit de Koude Oorlog. De waanzin van ideologieën die bijna een halve eeuw de spanning in Europa opvoert. Met de twee Duitslanden als een immer conflicterend middelpunt.

Is het er na de val van de Berlijnse Muur nou zoveel beter op geworden? Gevoelens van Ostalgie nemen zeker niet af met regeringsleidsters die met hun hun geschreeuw van wir schaffen das een compleet continent ontwrichten.

26 juli 2015 Marienborn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *