De totale waanzin van de Eerste Wereldoorlog

By | 9 augustus 2017

Vandaag 9 jaar geleden

Een weekendje naar Noord-Frankrijk en Luxemburg brengt me negen jaar geleden in de loopgraven. Onderweg van Reims naar Auxerre bezoek ik het Centre d’Interprétation de Suippes, een museum dat de waanzin en verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog treffend in (woord en) beeld brengt.

In het bijna 50 kilometer ten oosten van Reims gelegen dorpje leeft het misschien wel meest krankzinnige militaire conflict van de twintigste eeuw tot aan de dag van vandaag in volle hevigheid voort. Centraal staan de gevechtshandelingen die zich tussen 1914 en 1918 aan de oevers van de rivier de Marne afspelen. De Champagne heeft in die jaren een wel heel bittere bijsmaak. Gifgas. Loopgraven. Honderdduizenden militairen die de hel van Noord-Frankrijk niet levend verlaten.

Je zou toch denken dat de mensheid een eeuw later haar lesje wel geleerd heeft. Maar niks hoor. Het gaat van kwaad naar erger. Onze alom geprezen regeringsleiders blijven vrolijk met vuur spelen. Met het eigen volk als potentieel kanonnenvoer.

9 augustus 2008 Suippes

Een gedachte over “De totale waanzin van de Eerste Wereldoorlog

  1. sudtribune

    En daar doen die dwazen met een blauw/witte en rood/gele waas voor hun ogen vrolijk aan mee
    gelukkig ben jij anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *