Bloedige geschiedenis leeft voort in Croke Park

By | 17 augustus 2017

Vandaag 11 jaar geleden

Naast het Guinness Storehouse behoort ook Croke Park tot de smaakmakers van het bruisende Dublin. Een rondleiding door het onderkomen van de Gaelic Athletic Association is meer dan de moeite waard. Kom je meteen wat meer te weten over de Ierse sportcultuur en de nogal gewelddadige geschiedenis van het Shamrockeiland.

Waar Friezen opgewonden raken van fierljeppen en kaatsen, mag je Ierse sportgekken midden in de nacht wakker maken voor een potje Gaelic football of hurling. In de Ierse hoofdstad staat een stadion van meer dan 80.000 plaatsen. Speciaal gebouwd voor deze typisch Ierse vormen van tijdverdrijf. Raar maar waar. Een bijzondere openbaring voor de bezoekende en onwetende Nederlandse toerist. Indrukwekkend is in dit geval een understatement.

De naam Croke Park blijft voor eeuwig en altijd verbonden aan één van de bloedigste zondagen uit de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. Op 21 november 1920 openen Britse troepen tijdens een Gaelic football-duel tussen Dublin en Tipperary het vuur op het publiek. Dertien toeschouwers en één speler overleven deze vergeldingsactie voor een serie IRA-aanslagen niet.

17 augustus 2006 Dublin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *