Kerstsfeer op Malta in bijna zomerse ambiance

By | 18 december 2017

Vandaag 27 jaar geleden

Mijn kortstondige verblijf van eind december 1990 in Malta zou ik nog best eens over willen doen. Ik vlieg er naartoe vanuit Rome en bivakkeer vijf dagen in Sliema. Alleen al het weer is om de vingers bij af te likken.

Kerstsfeer in bijna zomerse omstandigheden. Ik heb het weleens minder getroffen bij wedstrijden die ik van het Nederlands elftal bijwoon. ’s Avonds geeft sfeervolle kerstverlichting de smalle straatjes een haast sprookjesachtige aanblik. Met overdag over het water een magistraal uitzicht op de zandkleurige vestingwallen van de hoofdstad La Valletta. Je kunt het slechter treffen.

Daags voor het EK-kwalificatieduel tussen de ‘grote jongens’ woon ik het duel tussen de Olympische teams van Malta en Nederland bij. Het Ta’Qali, het nationale stadion, bevindt zich een tiental kilometers ten westen van Sliema. Om er met het openbaar vervoer te komen is al een belevenis op zich.

De bussen die anno 1990 op het Mediterrane eiland rondtuffen zijn zó oud dat ik vermoed dat ze er ooit zijn achtergelaten door de kruisridders op weg naar het ‘Heilige Land’… Dergelijke modellen tref je bij ons hooguit in het Openluchtmuseum in Arnhem nog aan. Dat je na een half uurtje in zo’n ouwe rammelbak tamelijk geradbraakt uitstapt, zit bij de ritprijs inbegrepen.

Het jonge Oranje zegeviert met 1-4. Een zekere Ronald de Boer scoort twee keer. Omdat bondscoach Nol de Ruiter Wim de Ron een plek onder de lat gunt, blijft de jonge Edwin van der Sar op de bank.

18 december 1990

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *