‘Che’ blijft in Santa Clara voor altijd op een voetstuk

By | 23 december 2017

Vandaag 16 jaar geleden

De provinciehoofdstad Santa Clara vormt op 29 december 1958 het strijdtoneel van de allesbeslissende slag in de Cubaanse Revolutie. Op de plek waar Che Guevara met zijn manschappen de weg vrijmaakt om op te rukken naar de hoofdstad Havana, blijft de guerrillero heroico voor altijd op een voetstuk staan.

Aan het einde van 2001 maak ik per huurauto een heuse Vuelta de Cuba. Twee jaar eerder ben ik al eens in Santa Clara geweest. Vooral de geschiedenis maakt de in centraal Cuba gelegen stad boeiend. Voor het strand hoef je er niet naartoe.

Niet ver verwijderd van het Sandino stadion, de plaatselijke honkbaltempel, houden langs de weg naar Camajuani vier treinstellen en een monument de herinnering levend aan de dag die het land voor altijd zou veranderen. De verovering van deze Tren Blindado, waarin meer dan 400 regeringssoldaten zaten, betekent de genadeklap voor dictator Batista. In één van de bruine wagons is een kleine expositie ingericht over hetgeen zich in de laatste decemberdagen van 1958 langs deze spoorlijn afspeelde. Ook toeristen weten deze historische plek dan al te vinden. Bussen van Cubanacan laden er met zekere regelmaat hun buitenlandse passagiers uit.

Ter nagedachtenis aan Che en zijn kameraden bevinden zich op het plaatselijke plein van de revolutie een monument, museum en mausoleum. Ook de overblijfselen van de in 1967 in Bolivia doodgeschoten revolutionair zijn er in 1997 naartoe gebracht.

23 december 2001 Santa Clara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *