Optreden van salsadokter als medicijn voor het volk

By | 27 december 2017

Vandaag 21 jaar geleden

Ter gelegenheid van el 38. aniversario del triunfo de la revolucíon verblijdt de leiding van de Communistische Partij Cuba het volk als afsluiting van het jaar op een optreden van Manolin, el Medico de la Salsa, ruim twee decennia geleden de populairste zanger van het land. Een hele belevenis. Fantastisch om mee te maken. De hele tent wordt spontaan afgebroken…

Het spektakel vindt plaats in het Estadio Panamericano, gelegen aan de oostkant van de Cubaanse hoofdstad. De tunnel onder de baai door. Richting Cojimar en de Playas del Este. De bouw van het stadion ter gelegenheid van de Panamerikaanse Spelen slokt in 1991 de complete voorraad cement op die in het land voorradig is. Ondanks de economische crisis waarin zijn socialistische heilstaat verkeert, is het Fidel Castro’s eer te na om de organisatie van het meest prestigieuze regionale sportevenement terug te geven.

De organisatie bij het concert van de salsadokter laat op veiligheidsgebied weinig aan het toeval over . Er is een blok ordebewaarders opengetrokken waar je stil van wordt. Naast de overal presente geüniformeerde jongens zijn ook de manschappen in burger in groten getale uitgerukt, uitstekend herkenbaar aan de op hun borst gespelde badges, hun uitermate grimmige blikken alsmede strategische posities die zij in en om het stadion innemen.

Desondanks verloopt de toegang tot het stadion nogal chaotisch. Als de massaal toegestroomde toeschouwers het getreuzel bij de toegangen beu zijn, breken ze dwars door de politiecordons heen. De kameraden van de beveiliging staan erbij, kijken er naar en laten de losgeslagen meute begaan. Met duizenden tegelijk bestormen ze de ingangen. Er is geen houden aan.

De held van de avond, Manolin, laat zoals het een waar vedette betaamt nogal op zich wachten. Hij betreedt pas drie kwartier na de geplande aanvangstijd de bühne. Onder luid gejuich van su gente. De stemming onder het volk is uitzinnig. Hoewel de catering zwaar te kort schiet en er geen sterke drank wordt verkocht, doet de inhoud van de massaal meegebrachte flessen rum de Cubaanse jeugd swingen.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Maar dan met ongelooflijk veel met Caraïbisch temperament…

27 december 1996 Ciudad Habana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *