De bron van de Rio San Juan: een levend schilderij

By | 20 januari 2018

Vandaag 15 jaar geleden

Er bestaan van die plekken die je, wanneer je er ooit eens geweest bent, nooit meer vergeet. Het complejo turistico Las Terrazas in la reserva de la biosfera Sierra del Rosario behoort daartoe. Voorwaar een stukje paradijs op aarde.

Vanuit hartje Vedado is deze Cubaanse variant op het Nationale Park De Hoge Veluwe via de Autopista in ruim een uur te bereiken. Wanneer ik me meld voor de slagboom van zo’n in Cuba onvermijdelijk wachthokje, staat er 77 kilometer op de teller van mijn huurauto. Las Terrazas trakteert z’n bezoekers op een unieke flora en fauna met 5000 hectare bos, staat te lezen in de mapa turistico. Indrukwekkend is het zeker. Als ik de slagboom ben gepasseerd, sla ik rechtsaf en ga ik via smal weggetje omhoog richting de ruïnes van de cafetel de Buenavista.

Op 240 meter boven de zeespiegel liggen de resten van een koffieplantage uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het uitzicht is adembenemend: een eindeloos vergezicht met heuvels en palmbomen. Aan de horizon glinstert de Golf van Mexico. De weg naar beneden voert langs een overvloed aan de voor deze streek kenmerkende piños, pijnbomen. Ook van de volgende bestemming, de Rancho Curujey, druipt de natuurlijke idylle af. Het gladde, met door palmbomen beboste heuvels omgeven wateroppervlak ligt badend in de zonneschijn.

Hoogtepunt van dit aardse paradijsje zijn de baños de Rio San Juan. Als je via een slingerweggetje bij de bron van de rivier komt, kan je alleen maar genieten. Het kristalheldere water, watervalletjes, tot in de hemel groeiende koningspalmen, enorme bamboestengels en houten bruggetjes maken deze plek tot een levend schilderij.

20 januari 2003 Sierra del Rosario

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *