Het algemeen belang als ondergeschikt belang

By | 17 maart 2018

Vandaag 4 jaar geleden

Leuk gevonden. Ludiek. Een verkiezingsposter van de SGP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met opschrift ‘Koopzondag op zaterdag’. De staatkundig-gereformeerden protesteren zo op hun eigen wijze tegen dat winkeliers op hún heilige dag hun zaken openen in het Apeldoorn van 2014.

Het is heel lovenswaardig dat mensen hun eigen zondagsrust eerbiedigen. Prima. Hun goed recht. Wanneer anderen er niet dezelfde opvattingen op nahouden, zou het ze sieren dat ze dat op hun beurt ook zouden respecteren. Helaas is dat in onze 21e-eeuwse samenleving vaak niet het geval.

Wel de mond vol hebben over sámen leven. In de praktijk heeft dat samen toch vooral betrekking op de eigen achterban. Onverdraagzaamheid voert niet zelden de boventoon bij het opdringen van meningen, het voorschrijven van wetten en het opleggen van willen.

Uiteindelijk preken alle patjepeeërs in zo’n gemeenteraad toch vooral voor eigen parochie. Voor zulke verlichte geesten blijft het algemeen belang vrijwel altijd van ongeschikt belang.

17 maart 2014 Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *