Waarschuwingen in drie talen in Duitstalig België

By | 20 april 2018

Vandaag 4 jaar geleden

Eupen geldt als een bijzonder stukje België. Een vreemde eend in de Waalse bijt. Een veertigtal kilometers ten oosten van Luik maakt men het wel heel bont door Duits te spreken…

Eerste Paasdag 2014 biedt een mooie gelegenheid voor een wel heel bijzondere ontdekkingsreis. Van de taalstrijd die elders in Belgien woedt, merk ik weinig. Sterker nog: de meertaligheid ter plaatse neemt haast kolderieke vormen aan.

Doel van mijn bezoek aan Eupen is een thuiswedstrijd van de Königliche Allgemeine Sportvereinigung. KAS Eupen treedt op deze gedenkwaardige Paaszondag in de Belgacom League aan tegen de roemruchte fusieclub RWDM Brussels FC. Plaats van handeling is het Kehrwegstadion, de lokale voetbaltempel.

Stadionbezoekers kunnen naderhand niet met de smoes komen dat ze niet hebben geweten dat ze het veld niet mogen betreden. De waarschuwingen staan in liefst drie talen aangegeven. Het ongeoorloofd overschrijden van de binnenomheining wordt gesanctioneerd met een stadionverbod van minimum 2 jaar en een geldboete van minimum 1000 euro.

Bij het parkeren bij het Tatort voorafgaand aan de wedstrijd hebben de parkeerwachters ook al blijk gegeven van hun talenknobbel. Zij spreken mij toe in het Engels. Zoiets spreekt natuurlijk voor zich bij de bestuurder van een auto met een Nederlands kenteken in Duitstalig België.

20 april 2014 Eupen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *