Pausbezoek lokt tienduizenden fans naar Madrid

By | 22 augustus 2018

Vandaag 7 jaar geleden

Voorafgaand aan mijn traditionele weekendje Spanje bij de start van La Liga, kost het me ongewoon veel moeite om in Madrid via booking.com betaalbaar logies te vinden. Normaal gesproken ben je in de Spaanse hoofdstad eenvoudig en tegen redelijke prijzen onder de pannen, ditmaal zitten bijna hotels, hostels en pensions vol.

De oorzaak van die drukte blijkt te liggen in de Jornada Mundial de la Juventud, zo ervaar ik na aankomst. Deze wereldjeugddag trekt een weekendlang tienduizenden (katholieke) jongeren uit de hele wereld naar Madrid. Ik kijk mijn ogen uit van zoveel blijdschap en vredelievendheid om me heen. Vlaggen zwaaiend en zingend trekken de meutes door de straten. Erg klef. Behoorlijk eng ook, zoveel onverdraagzaamheid jegens andersdenkenden…

In mijn tijdelijke onderkomen in San Sebastian de Los Reyes, waarheen ik moet uitwijken omdat in het stadscentrum alles is volgeboekt, zie ik op tv beelden van hoe de jeugdige pelgrims slaags raken met voorstanders van abortus. Troepen van de Madrileense oproerpolitie weten wel raad met de onruststokers. Ze hakken er flink op los.

Hoogtepunt van het feest vormt het bezoek van Paus Benedictus XVI, die een openluchtmis komt opdragen.

22 augustus 2011 Madrid

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *