Met penvriendin naar wedstrijd Bayer Uerdingen

By | 4 oktober 2018

Vandaag 32 jaar geleden

In het digitale tijdperk waarin we nu leven ligt met een druk op de knop bijna de hele wereld voor je open. Drie decennia geleden hebben mensen nog wel op een normale en persoonlijke manier contact met elkaar. Ik heb in die dagen een penvriendinnetje in het (West-)Duitse Krefeld.

Beate heet ze en ze is fervent aanhanger van de voetbalclub uit haar woonplaats, Bayer Uerdingen. Een afspraak voor een bezoek aan een wedstrijd van de toenmalige Bundesligist is zodoende snel gemaakt. Met de trein naar Krefeld. Vanuit Arnhem of Nijmegen, dat kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren. Hoe dan ook een tijdrovende onderneming in die dagen.

Het (West-)Duitsland van toen is niet te vergelijken met het huidige Duitsland. Frau Merkel zit destijds nog veilig opgeborgen achter de Muur. Voor inwoners van de Bondsrepubliek bestaat nog niet de noodzaak om te zoeken naar alternatieven. De meesten schaffen es anno 1986 om een quasi onbekommerd bestaan op te bouwen.

Ruim drie maanden nadat de West-Duitse Mannschaft in Mexico-City de wereldtitel moet laten aan Diego Maradona c.s. ben ik van de partij bij de Bundesliga-ontmoeting Bayer Uerdingen – Hamburger SV. Een topduel. Negende speelronde. Nummer acht tegen nummer twee.

In de Grotenburg Kampfbahn ben ik nadien vaker geweest. Wat betreft de visite aan Beate is het bij die ene keer gebleven…

4 oktober 1986 Krefeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *