Koude verjaardag aan rode kant van de Westmaat

By | 25 januari 2020

Achter de bal aan (61): Spakenburg

Donderdag 23 januari 2020

Een KNVB-bekerwedstrijd met als inzet een plek in de kwartfinale. IJsselmeervogels en Go Ahead Eagles weten al vooraf hoeveel er op het spel staat. De winnaar mag in de volgende ronde optreden als gastheer van FC Utrecht. Met, om alvast wat verder op de actualiteit vooruit te lopen, in een eventuele halve finale misschien wel Ajax als tegenstander… Voor de liefhebber geldt voetballen kijken in Spakenburg hoe dan ook als een aangename bezigheid. Of het nou aan de rode of blauwe kant van De Westmaat is, is om het even.

Ik laat me er niet door weerhouden dat ik uitgerekend op deze match day mijn 54e verjaardag vier. Op mijn verjaardag achter de bal aan is voor ik-zei-de-gek niet zo uitzonderlijk. Zo redenerend kan ik wel stellen dat ik bijna elke dag jarig ben… Met het mooist denkbare verjaardagscadeautje ben ik trouwens de voorgaande dag al verblijd: de bevestigingsmail van de UEFA dat mijn aanvraag voor kaarten voor EURO2020 is gehonoreerd. Na betaling ben ik verzekerd van tickets voor alle wedstrijden die het Nederlands elftal deze zomer speelt. Tot en met de finale! Plaatsing van Go Ahead Eagles voor de kwartfinale zou een mooie toegift zijn, dat doet het oude supportershart ook goed.

Aangezien FOX beide achtste finales op deze donderdag live uitzendt, vindt de aftrap in Spakenburg al om 18.30 uur plaats. Vanaf 20.45 uur laat de betaalzender de kijker aansluitend gratis op het open net genieten van het Brabantse onderonsje tussen NAC en PSV. Omdat chauffeur Jan wat eerder weg wil, staat hij om vier uur in plaats van het oorspronkelijk afgesproken tijdstip van half vijf al bij me op de stoep. Alex en zoon Roy gaan ook mee. Auf geht’s. De vooraf bevreesde files op de A1 blijven achterwege. Bij Barneveld noch Amersfoort-Noord spitst de avondspits zich op de ergst denkbare wijze toe. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen kost het vinden van een parkeerplaats Jan weinig moeite.

De laatste tientallen meters naar het ‘rode’ gedeelte van het sportcomplex dat IJsselmeervogels deelt met de even geliefde als gehate buren van SV Spakenburg leggen we te voet af over de dijk. We arriveren kort na de fonkelnieuwe spelersbus van Go Ahead Eagles. Vanaf de straat kunnen we door het hek heen zien hoe onze helden het veld inspecteren.

Van een kaartje hadden we ons ook vooraf online kunnen verzekeren. Met Apeldoorn als woonplaats  leek zo’n bestelling mij niet zo verstandig. Een of ander helder licht zou eens kunnen concluderen dat Apeldoorn té dicht bij Deventer ligt… In Nederland weet je tenslotte maar nooit. Bij voetballiefhebbers bestaat altijd het risico om als gevolg van een of andere achterlijke verordening ergens de toegang ontzegd te worden. In Bunschoten-Spakenburg is wat dat betreft echter geen vuiltje aan de lucht. Anderhalf uur voor de aftrap zijn de kassa’s open en schaffen we onze toegangsbewijzen ter plekke aan. Gewoon zoals het hoort en eigenlijk altijd zou moeten kunnen.

Gezien de tijd die nog rest tot aan de aftrap gaan we voor anker in een etablissement in de nabijgelegen haven. Jan heeft honger… Spakenburg zal het weten, alle remmen gaan los! Het is druk in het bewuste eetcafé. Tot de gasten behoort ook Thomas Verheydt, voormalig frontsoldaat van zowel de Vogels als de Eagles.

Het geneuzel dat we gaan kijken naar een bekerpotje tussen amateurs en profs, moet iedereen in het specifieke geval van IJsselmeervogels met enig voorbehoud nemen. Nou kan ik niet in de boekhouding kijken van beide clubs, maar ik weet wel zeker dat de selectie van rijke Spakenburgers spelers herbergt die voor hun diensten beter betaald krijgen dan menig professioneel ‘concullega’ uit Deventer. Maar of het nou profs of goed betaalde amateurs betreft, IJsselmeervogels-uit is altijd lastig!

Go Ahead Eagles en amateurs is toch al niet een altijd even gelukkige match, weet ik uit meer dan 40 jaar ervaring. DOS Kampen, FC Lisse, HHC Hardenberg en Jodan Boys zijn slechts vier van de amateurclubs over wie ik de broodvoetballers uit Deventer in het verleden al eens heb zien struikelen in het bekertoernooi. En dan ben ik er vast en zeker nog wel een paar vergeten. Naar IJsselmeervogels ben ik de adelaars in de jaren ’90 al vaker achterna gevlogen. Het meest fanatieke deel van het roodgele legioen liet zich destijds vervoeren in hun eigen touringcar. Ik zie nog zo voor me hoe de bus op de parkeerplaats stond omgeven door een heel cordon medewerkers van de plaatselijke veldwachterij…

Een kwart eeuw later volgen aanzienlijk meer supporters Go Ahead Eagles naar Spakenburg. In het uitvak aan de rechter kant van de fraaie hoofdtribune vinden naar verluidt liefst 718 supporters uit Deventer en omstreken een plekje. Links naast de tribune heeft de thuisclub zowaar een provisorische tribune neergezet, waar de aldaar zittenden letterlijk onder zeil gaan. Ik neem met Jan, Alex en Roy plaats op de overdekte staantribune aan de lange zijde. Tegen de achter het doel gelegen sporthal, een beetje afzijdig van de meest krijsende vogels, is plek zat. Meer dan drieduizend kaarten schijnen in de voorverkoop te zijn afgezet. Bij een Spakenburgse derby heb ik in dezelfde hoek al weleens iets claustrofobischer gestaan.

Go Ahead Eagles mag dan wel een bijna 102-jaar oud clubrecord hebben gebroken en al twintig officiële wedstrijden ongeslagen zijn, het vertoonde spel kan me dit seizoen slechts matig bekoren. Zonder de naar RKC vertrokken Richard van der Venne en de geblesseerde Elmo Lieftink zit er helemaal geen gif in. Ik vind de vaak verguisde Gino Bosz de beste man aan Deventer kant. In aanvallend opzicht gebeurt er zoals wel vaker weinig tot niets. IJsselmeervogels, zonder z’n geschorste aanvalsleider Danny van de Meiracker, kan evenmin potten breken. Een 0-0 ruststand is het logische resultaat. Het vertoonde spel is zeker niet de kers op mijn verjaardagstaart. Erg warm krijg ik het er niet van. Sterker nog, ik krijg het alleen maar kouder naarmate de wedstrijd vordert.

In de rust nemen tientallen kleine Spakenburgertjes en Bunschotenaartjes bezit van het kunstgras om zelf tegen een bal te trappen. Mooi dat zoiets nog kan anno 2020. Wanneer die kinderen op het veld van een willekeurige Betaald Voetbal Organisatie hetzelfde zouden wagen, krijgen ze waarschijnlijk een stadionverbod met bijbehorende boete. Ik vrees dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens deskundigen van Groen Links en de Partij voor de Dieren ook een verbod eisen op dit soort onschuldig pauzevermaak.

Het vuurwerk blijft bewaard voor de tweede helft. Al komt dat voornamelijk uit het vak van de Eagles-aanhang. Dat wordt weer een vette boete voor de Deventer club. Ik kan ook zeggen dat er duidelijk niet al te best gefouilleerd is aan de Westmaat… De wedstrijd zelf ontbrandt ook een ietsepietsie. Olijfveld brengt de thuisploeg zowaar al gauw na de hervatting op voorsprong. Een bekerstunt baant zich aan. Uitgerekend Gino Bosz brengt de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie een tiental minuten voor tijd op gelijke hoogte. Een blamage lijkt afgewend. Al mag Go Ahead Eagles niet mopperen dat het de slotfase van de reguliere speeltijd schadevrij doorstaat. Verlenging. Overwerk voor de spelers. Nog meer afzien voor het publiek. Dat kan er ook nog wel bij. Alsof het al niet koud genoeg is!  

Dankzij Hobie Verhulst bekert Go Ahead Eagles verder. Met enig fortuin. In de noodzakelijke strafschoppenserie stopt de Eagles-keeper drie Spakenburgse inzetten en jaagt hij zelf de beslissende in de touwen. Eind goed al goed. Verkleumd en wel zoeken we na afloop de Audi van Jan weer op. Dankzij Hobie keren we tenminste huiswaarts met iets dat lijkt op een warm gevoel. Moet je nagaan hoe dat gevoel geweest zou zijn wanneer IJsselmeervogels onverhoopt aan het langste eind had getrokken in die afsluitende loterij vanaf elf meter. Dan waren mijn tenen waarschijnlijk nooit meer ontdooid…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *