Loeren met dicht dak op Charley Bosveld-tribune

By | 13 februari 2020

Achter de bal aan (63): Arnhem

Woensdag 12 februari 2020

Vitesse – Ajax voor de kwartfinale van de KNVB beker. Een aantrekkelijk affiche. Om de gewenste drie kaarten te bemachtigen voor de cupkraker blijkt zelfs als houder van een Vitesse Fankaart nog een hele opgave. Als trotse bezitter van zo’n stukje plastic mag ik slechts twee tickets bestellen. Voor kaartje nummer drie moet ik de nodige omwegen bewandelen. Met de juiste connecties, levert ook dat uiteindelijk geen onoverkomelijke problemen op.

Voetballen kijken in Nederland… Het lijkt wel iets misdadigs. Gewoon een kaartje kopen is er al jarenlang niet meer bij. Ik moet me daarom in allerlei bochten wringen om mijn twee neefjes, beide fervent voetballiefhebber, te kunnen trakteren op een avondje topvoetbal dicht bij huis. Ongeacht naar welke club hun voorkeur uitgaat, moet je als stadionbezoeker maar genoegen nemen met allerlei achterlijke restricties. Via via kom ik echter aan de toegangsbewijzen die ik graag wil hebben.

Op de e-tickets staat het duidelijk vermeld: TOEGANG VOORBEHOUDEN AAN SUPPORTERS VAN VITESSE. Goed beschouwd is dat op mezelf evenmin van toepassing. Hoewel ik in het bezit ben van zo’n prachtige Vitesse Fankaart, beschouw ik mezelf niét als Vitesse-supporter. Ajax-fan ben ik daarentegen ook niet. Maar ja, neutrale stadionbezoekers bestaan niet. Als ze met die groep ook nog rekening moeten gaan houden, wordt het wel erg ingewikkeld voor de wijze mensen bij de voetbalbond, clubs of politie die er een dik betaalde baan op nahouden om de voetbalsport te vrijwaren van vervelende excessen.

Na aankomst in Arnhem krijgen we meteen ingewreven hoe de vlag erbij hangt in Nederland. Enkele dagen eerder hebben KNVB en de overheid bekendgemaakt miljoenen euro’s uit te trekken ter bestrijding van het racisme op en rond de velden. Wanneer iemand met een (licht) getinte huidskleur bij het betreden van een stadion een soortgelijke behandeling ondergaat als wij, dan heet zoiets in Nederland etnisch profileren. Verschil moet er zijn, hè…

Nou begrijp ik best dat ze geen rottigheid willen, ik vind het desondanks een beetje ver gezocht naar hoe het er op deze woensdagavond aan toegaat. Omdat de lokale autoriteiten koste wat kost willen vermijden dat Ajax-aanhangers in Vitesse-vakken plaatsnemen, moet iedereen het ontgelden van wie het vermoeden bestaat enige sympathie te koesteren voor de Amsterdamse club. Ook wij ontkomen er niet aan.

Kort voordat we Gelredome via de draaihekjes bij Ingang P betreden, moeten we ons liefst twee keer identificeren. Eerst door twee agenten in burger, aansluitend door een steward. Dat we uit Apeldoorn afkomstig zijn, heeft soms z’n voordelen. Wanneer we toevallig wat dichter in de buurt van Amsterdam hadden gewoond, acht ik niet uitgesloten dat ons de toegang tot het grootste theater van Nederland ontzegd zou zijn. Sommige mensen krijgen zelfs de vraag hoe ze aan hun kaartjes gekomen zijn. “Niet te hard juichen hè als Ajax scoort,” zegt een van de twee ‘stillen’. Om te gillen, die Arnhemse humor. Het fouilleren blijft bij binnenkomst nota bene achterwege.

Ze nemen het wel heel erg serieus, de beveiligingsmedewerkers van Vitesse. Nadat het een aantal jaren geleden in het vak waar wij zitten tot vechtpartijen kwam tussen supporters van beide clubs, laten ze niets aan het toeval over. Zowel voor aanvang als gedurende de wedstrijd lopen de dienstdoende stewards te loeren of er geen ongenode gasten op de Charly Bosveld-tribune hebben plaatsgenomen. Een tweetal hoofdstewards, in afwijkende oranje jassen, loopt voortdurend heen en weer. De kale heren ogen nerveus, alsof het elk moment kan losgaan.

Eerlijk gezegd vind ik de ‘verplaatsingen’ van de veiligheidstroepen boeiender dan wat zich onder het dichte stadiondak op het veld afspeelt. Komischer is het zeker. Laat zulke dappere ordehandhavers 90 minuten lang volgen door een cameraploeg, dan krijg je kostelijke televisie. Onvervalst topamusement. Pas als Ajax een kwartier voor het einde op een 0-2 voorsprong komt, ontdekken de speurders na intensief speurwerk naar waar zij zoeken. Twee knapen krijgen het vriendelijke doch dringende verzoek meteen het vak te verlaten. Ik schat ze een jaar of zestien, ouder zijn ze niet. Het duo heeft bij de treffer van Gravenberch blijkbaar toch iets té opzichtig vreugde getoond. In hun spoor houdt ook een handjevol anderen het al dan niet vrijwillig voor gezien. Enkele Vitesse-supporters, aan wie de toegang tot het vak dus is voorbehouden, doen de vertrekkende Ajacieden (?) verbaal uitgeleide.

Als scheidsrechter Bas Nijhuis enkele minuten voor tijd Matavz met zijn tweede gele kaart van het veld stuurt en Ajax op aanraden van de VAR een strafschop geeft, kan dat niet op instemming rekenen van het Arnhemse publiek. Tadic schiet raak vanaf de stip en bepaalt de eindstand op 0-3. Van achter de goal gooien Vitesse-supporters met bier naar de juichende Ajacieden. Schuin voor ons staat een of andere Arnhemse speknek te schuimbekken tegen een steward. Zelfs een oude baas in scootmobiel achter de boarding krijgt het te kwaad. Vanuit zijn scootmobiel maakt de bejaarde hooligan allerlei (obscene?) handgebaren naar het uitvak, een twintigtal meters rechts van hem. Vreemd dat al die heren in burger, oranje en geel, die vooraf zo druk waren met het controleren van legitimatiebewijzen, al deze brave broeders laten begaan.

Het blijft hoe dan ook altijd gezellig, zo’n avondje Gelredome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *