Bundesliga

By | 18 mei 2020

De herstart van de competitie in de Bundesliga maakt eens te meer duidelijk hoe ver de macht van tv-stations reikt. Zou er in het Duitse profvoetbal ook weer gevoetbald zijn wanneer het voortbestaan van veel clubs niet zou afhangen van al die tv-miljoenen die zij jaarlijks incasseren? Economische belangen dwongen Duitslands voetbalbedrijven als het ware om weer te beginnen. In hoeverre het schade berokkent aan de volksgezondheid om twee elftallen in lege stadions op elkaar los te laten zal ongetwijfeld de komende dagen en weken minutieus onder het vergrootglas worden gehouden.

Duitsland als het beloofde land. Uitgerekend op de dag waarop Nederlands’ meest inventieve volleybalcoach een mediaoffensief lanceerde om met zijn team de eredivisie te verruilen voor de sterkere competitie bij onze oosterburen, ging’s wieder los. Meer dan twee maanden nadat het Spielbetrieb vanwege de coronagekte eingestellt werd, rolde de bal weer in de twee hoogste speelklassen van het Duitse voetbal. Er is niets zo besmettelijk als het voetbalvirus, zo blijkt maar. Daar is zelfs geen COVID-19 tegen bestand. Dat het gebeurt unter Ausschluss der Öffentlichkeit neemt voorlopig iedere rechtgeaarde supporter voor lief. Al moet de ongein niet onnodig lang duren.

Alleen al die term Geisterspiele… Prachtig woord hoor, maar moet het niet juist spoken bij voetbalwedstrijden? Een Kohlenpott-Kracher voor lege tribunes, dat kan toch niet. Je reinste kolder. Publiek hoort erbij. Ondanks dat virussen, commercie en politiek veel verzieken, is en blijft voetballen een publiekssport. Volkssport nummer één. Dat zal altijd zo zijn, dat zal altijd zo blijven. Geen corona of viroloog gaat daar ooit iets aan veranderen. Ik sta vast en zeker niet alleen in mijn afkeer van voetballen zonder toeschouwers. Het is als een trein zonder passagiers. Als een school zonder scholieren. Als een slagerij zonder vlees.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen vind ik alleszins begrijpelijk in de huidige situatie. Ik snap best dat het momenteel even niet anders kan. Mooi hoe die Duitsers dan meteen alles uit de kast halen. Zij laten zich niet weerhouden door scepsis, tegenwerking en politieke druk. Al is er de afgelopen weken heel wat water door de Elbe en de Isar gestroomd alvorens er groen licht kwam en het eerste fluitsignaal weerklonk. De Deutsche Fussball Liga, verantwoordelijk voor een ordentelijk competitieverloop, laat er geen gras over groeien. De DFL-protocollen liegen er niet om. Die richtlijnen gaan iets verder dan bespottelijk eenrichtingsverkeer in voetgangerszones zoals bij ons. Het blijven Duitsers, hè. Gründlich op en top. Regels zijn regels. Befehl ist Befehl!

Vraag het maar aan Salomon Kalou. Het leek het wel of de Reichstag opnieuw in brand was gestoken toen de Ivoriaan zelfgemaakte video-opnames uit de kleedkamer van zijn club Hertha BSC op internet plaatste. Te zien was onder meer hoe de oud-Feyenoorder teamgenoten aantikte en de kijkers live liet meekijken bij een coronatest van een medespeler. Een doodzonde. Kalou had beter iemand kunnen vermoorden, dan was de meedogenloze publieke opinie wellicht vergevingsgezinder geweest. Zijn werkgever stelde de zondaar direct op non-actief. En ik altijd maar denken dat hypocrisie een typisch Nederlandse karaktertrek was. Zulk overspannen gedoe roept toch wel vragen op bij wat autoriteiten in al hun transparantie nog meer verborgen houden voor het ‘gewone volk’.

Dat op de eerste ‘coronaspeeldag’ in de Bundesliga uitgerekend spelers van Hertha BSC hun doelpunten iets té uitbundig bejubelden, is vanzelfsprekend koren op de molen van iedereen die voetballen in coronatijd onverantwoord vindt. De richtlijnen voor het vieren van een goal zijn duidelijk. Juichen moet ingetogener. Blij zijn mag. Elkaar aanraken is ten strengste verboden. Nota bene de minister-president van de deelstaat Beieren waarschuwt al dat zulk ‘buitensporig’ gedrag als dat van de Berlijnse voetballers niet meer getolereerd mag worden. Je zou bijna terugverlangen naar Franz Josef Strauss.

Nou krijg ik bij politici wel vaker het idee dat ze ze niet helemaal op een rijtje hebben staan. Misschien is het verstandiger om wereldwijd samenkomsten van politici ook maar net zo lang te verbieden totdat er een vaccin tegen dat shitvirus gevonden is. Wat verwacht Herr Söder nou? Wil hij de ‘criminelen’ uit Berlijn soms straffen voor hun spontane vreugde-uitbarsting? Gelukkig maar dat de opstellers van de coronareglementen bij de DFL het aangaan van duels wel toestaan. Straks oppert nog een of andere politieke onbenul om spelers in een muur bij vrije trappen anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden. Bij overtredingen verwacht ik geen noemenswaardige problemen, want Faulspiele waren schon immer regelwidrig.  

En zo zijn er natuurlijk wel meer curiositeiten waarover voetballiefhebbers zich bij de herstart van de Bundesliga verbaasden. Er zal vast en zeker goed over nagedacht zijn om de complete selectie van de clubs voorafgaand aan de wedstrijden in quarantaine te plaatsen. Spelers worden tot in den treure getest of ze drager zijn van het virus. Ik mag toch aannemen dat geen enkele clubbestuurder zijn eigen personeel blootstelt aan onnodige gezondheidsrisico’s. Bij het minste of geringste mogen ze niet meedoen en moeten ze toekijken. Een minieme temperatuurverhoging of een klein kugje volstaat al om de Jungs uit voorzorg aan de kant te houden.

Nou zal sowieso geen enkele trainer een zieke speler de wei insturen. Maar deden ze dat voordat de massahysterie in volle hevigheid losbarstte wel dan? Als iemand onder normale omstandigheden ziek, zwak of misselijk is, lijkt me de kans vrij groot dat hij thuisblijft en niet naar school of zijn werk gaat. Geen profvoetballer zal met 40 graden koorts zijn werk doen. Wat dat betreft vertonen profvoetballers opvallend veel gelijkenissen met ordinaire aardse stervelingen.

Waar ik het persoonlijk wel heel erg benauwd van krijg, zijn die mondkapjes. In stadions met een capaciteit van tussen de 30.000 en 80.000 toeschouwers mogen volgens het protocol maximaal 320 mensen aanwezig zijn. Evenals winkelende of reizende Duitsers moeten al die bofkonten zo’n onding dragen, met inbegrip van de reserves van beide clubs. De wisselspelers moeten met muilkorf en al op de tribune plaatsnemen. Zij mogen niet in de dug-outs zitten vanwege de beperkte ruimte om voldoende afstand van elkaar te houden. De meerwaarde van zo’n lap stof tussen en neus en lippen door ontgaat mij totaal. In al die gigantische Duitse voetbaltempels kan de DFL al die mensen met de huidige richtlijnen moeiteloos een compleet eigen tribunevak ter beschikking stellen. Besmettingsgevaar nihil.

Zelfs ballen moeten worden gedesinfecteerd. Tot hoe ver gaat de waanzin? De wereld wordt steeds krankzinniger. Als zelfs onschuldig juichen al leidt tot quasi-hysterische reacties, kan misschien beter al het leven op aarde tijdelijk worden stopgezet.

© RK

Een gedachte over “Bundesliga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *