Tweede golf

By | 22 mei 2020

Afgaande op de onheilstijdingen van de Raspoetins van de regering moet iedereen gevat blijven op een tweede coronagolf. Al in juni? Augustus? In 2021? Met Sint-Juttemis? Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen? Doe maar een gok. Vul het zelf in op het lottoformulier. Wanneer het gebeurt, kan geen enkele deskundige of expert met zekerheid zeggen.

Nou wil ik niet op hun stoel plaatsnemen. Toch ga ik nu in al mijn stoutmoedigheid ook maar eens uit van een veronderstelling. Exact zoals die deskundigen en experts zelf in al hun wijsheid doen. Puur hypothetisch dus, hè. Want wat nou wanneer die tweede coronagolf er helemaal niet komt? Wat dan? Stel dat alle ellende vanzelf overwaait. Krijgen die gediplomeerde onruststokers dan ook een boete? Wegens valse informatieverstrekking en het onnodig bang maken van de toch al zo licht beïnvloedbare medemens!

Iedereen moet alvast wennen aan mondkapjes, trompetterden de periodieken van de Persgroep begin deze week in koor. Hoezo wennen aan een mondkapje? Ik hoef toch nergens naartoe met het openbaar vervoer. Van tanken in Duitsland zal het de eerstkomende zes maanden ook wel niet komen, vrees ik. Prima business anders die kapjes. Niks op aan te merken. Bij het Kruidvat schaf je al een pak van twintig stuks aan voor 18 euries. Voor eenmalig gebruik. Elders zijn ze online minder duur. Vanaf 6 euro per twintig! Stofdicht. Antiallergisch. Herbruikbaar. Lekker luchtig voor wanneer de temperaturen binnenkort weer tot boven de 30 graden stijgen en de eikenprocessierups het ouderwets laat jeuken. Wie wil, kan er na gebruik zelfs z’n kont mee afvegen. Heerlijk zacht. Streelt de billen. Vergeet alleen aansluitend niet het elastiekje te verwijderen. En je handen te wassen!

Wat is er in vredesnaam gebeurd met het verbod op gezichtsbedekkende kleding dat vorig jaar met veel tamtam werd afgekondigd? Is die wet zonder aankondiging buiten werking gesteld? Breekt nood wetten? Het wordt hoe dan ook een dure grap. Wie per 1 juni zonder masker reist in de trein gaat maar liefst voor 95 euro het schip in. Kassa! Het is wel een raar gedoe hoor, treinen die uit voorzorg slechts gedeeltelijk gevuld mogen zijn. Zou het in zo’n geval niet veel verstandiger zijn om het openbaar vervoer maar geheel stop te zetten? Bannen NS en busmaatschappijen zo de risico’s voor de volksgezondheid niet veel beter uit? Gewoon het complete OV platleggen in heel Nederland. Met uitzondering uiteraard van bussen van en naar Ter Apel. Chauffeurs moeten natuurlijk niet vanwege andermans nalatigheid onnodig gevaar lopen.

Er valt zo langzamerhand geen touw meer vast te knopen aan wat wel en niet mag. En vooral waarom de ene branche weer open mag en de andere branche tot nader order gesloten dient te blijven. Wie moeite heeft om overzicht te houden in de wirwar van politieke wandelgangen, dreigt in deze verwarrende tijden gauw te verdwalen. Wat heeft eenrichtingsverkeer voor zin als het twee kanten opgaat? Vanwege de volledig doorgeslagen regelzucht behoort voor vrijwilligers bij voetbalverenigingen, waar de trainingen zijn hervat, het wassen van ballen tot een van hun nieuwe taken. Zouden politici dat zelf na het spelen met hun ballen nou ook bij voortduring doen?

Ik geef sportschoolhouders groot gelijk hun bedrijven zo snel mogelijk weer te willen openstellen. Zulke ondernemers doen hun uiterste om hun toko coronaproof te maken, afstandsregels in acht te nemen en aan alle hygiëne-eisen te voldoen. En dan krijgen ze bij een rechter nul op het rekest. Aan de staat gelieerde deskundigen en experts komen met een argument dat in sportscholen vochtdruppeltjes blijven hangen. Ik geloof het direct. Het zal ongetwijfeld zo zijn. Niemand maakt mij echter wijs dat in andere sectoren in gesloten ruimten nergens schadelijk ademvocht kan blijven hangen. Of zijn overheidsgebouwen, supermarkten of gebedsruimten soms beter geventileerd dan een willekeurige sportschool? Het doet me deugd om te zien hoe sportschoolhouders creatieve oplossingen bedenken voor hun problemen en uitwijken naar parkeerterreinen om hun klanten in beweging te houden. Een gezond lichaam houdt immers de geest fit!

Ik word ook overstelpt met allerlei informatie waar ik helemaal niets aan heb. Wanneer gaat het RIVM de cijfers eens specificeren? Het is heel attent zo’n dagelijkse update van de hoeveelheid geregistreerde besmettingen, ic-opnames en sterfgevallen, maar wat zegt het? Ik heb er veel meer belang bij om op de hoogte te worden gehouden van besmettingshaarden bij mij in de buurt. Dáár heb ik wat aan. Wanneer er binnen één etmaal bij mij in de straat 100 mensen in een lijkenwagen worden afgevoerd ten gevolge van COVID-19, raakt mij dat veel meer dan wanneer je zo’n aantal projecteert op een bevolking van 17 miljoen.

Hoeveel mensenlevens zijn er de afgelopen tweeënhalve maand gered door desinfecterende maatregelen? In hoeveel slachtoffers heeft het niet naleven van de ingestelde afstandsregels geresulteerd? Hoeveel jeugdige supermarktmedewerkers hebben het heldhaftig bedienen van de kassa moeten bekopen met de dood? Is er bij de benoeming van de doventolken van Mark Rutte sprake van etnisch profileren? Op dat soort brandende vragen krijgt de naar nieuws snakkende Nederlander geen antwoord.

Wie moet je nog geloven? Wie vertelt de waarheid? The truth, the whole truth and nothing but the truth… Die hele anderhalvemetereconomie overtreft de overtreffende trap van betutteling. Die 75 jaar vrijheid worden stukje bij beetje in een steeds absurdere context geplaatst. Het kan allemaal maar zo en iedereen pikt het. Is het niet vreemd dat de scholen zo snel weer open moesten? Snijdt de regering zichzelf niet in de vingers met deze zet? Een strategische blunder van het Outbreak Management Team? Het lijkt me nou niet in het belang van de Rutte & Co om scholieren zelfstandig te leren nadenken. Kunnen ze ze niet beter even dom houden zoals het meest volgzame deel van de bevolking?

Nu Nederlanders er op Hemelvaartsdag massaal op uittrokken, wordt de roep om het aanscherpen van eerder versoepelde maatregelen meteen weer luider. De voorzitter van het zogenaamde Veiligheidsberaad brult al om beperkingen in de aankomende zomermaanden.  Al die menselijke lichamen in die parken. Vreselijk. Ze vertoonden zowaar tekenen van leven. Vooral dat laatste vond meneer Bruls ongehoord. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen ongecontroleerd van het mooie weer genieten.

Moeten onze geliefde leider, minister Grapperhaus van Justitie, de hotshots van het OMT, veiligheidsfunctionarissen en speciaal afgezant Louis van Gaal niet hoognodig de koppen opnieuw bij elkaar steken? Weerloze bewoners van verzorgingshuizen zitten inmiddels al bijna drie maanden in verzekerde bewaring. Het land telt vast en zeker meer kwetsbare groepen om preventief te interneren. Dit kan zo echt niet langer. Dit moet een halt worden toegeroepen. Het crisikabinet moet meer mensen van straat weren die misdadig gedrag vertonen. Zoveel vrijpostigheid tast de geloofwaardigheid van alle waarzeggers, kaartlezers, handopleggers, helderzienden en paragnosten die de overheid van advies voorzien ernstig aan.

Nederlanders moeten vooral braaf luisteren. Hun huis barricaderen. Schrikdraad eromheen. Zandzakken voor de deur. Gel binnen handbereik. En geduldig wachten op die tweede golf en dat vaccin die misschien nooit komen. Ofwel: ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’, zoals Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant de kindertjes van Nederland vroeger voor het slapen gaan toefluisterde.

© RK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *