De hond uitlaten

By | 29 januari 2021

Jaren geleden clashte ik tijdens mijn dagelijkse hardloopsessies door het territorium van de wijkraden in Apeldoorn-West meermaals met een (ge)blonde(eerde?) mevrouw en haar bijtgrage schoothondje. Het grimmige keffertje, een soort kruising tussen een boxer en een bullterriër, had de vervelende gewoonte elke passant aan te vliegen. Na voor de zoveelste keer de scherpe tanden van het kreng te hebben moeten ontwijken, vond ik het welletjes. Toen ik de bitch op vriendelijke toon vertelde dat ze zichzelf maar door het schijtbeest moest laten aflikken, schoot die goed bedoelde raad danig in het verkeerde keelgat. Ik kreeg zowaar nog een grote bek ook. Want ja, zo gaat dat in Nederland.

Wee degene die het in ons polderparadijs in zijn hoofd haalt om iemand ergens op aan te spreken. Bezint eer ge er aan begint. Korte lontjes ontploffen gauw. Bij het minste of geringste staat je neusbeen scheef. Als keurig uitziende dames hun agressie al de vrije loop laten, moet het me dan nog verwonderen wanneer sensatiezoekertjes op straat allerlei rottigheid uithalen waarbij vergeleken ouderwetse kwajongensstreken kinderwerk zijn? Of is het een teken des tijds dat pillenslikkende en snuivende knaapjes, van wie de meesten waarschijnlijk niet eens zelfstandig klok kunnen kijken, helemaal van slag raken door de zoveelste halfzachte overheidsmaatregel?

Het zou mooi zijn wanneer de onverzadigbare nieuwsjagers van de Stentor eens iemand opgraven die als kleuter de 80-jarige Oorlog nog heeft meegemaakt. Zo iemand kan dan uit eigen kindheid herinneringen oprakelen over de ontberingen die zijn familie tussen 1568 en 1648 in de onherbergzame bossen rond Eerbeek moest doorstaan. Die ikke, ikke, ikke-generatie moet zich niet zo aanstellen. Gelukkig maar dat het twaalfjarig bestand enige verlichting bracht. Anders hadden de brave burgers van destijds het ongetwijfeld nooit zo lang volgehouden om die onsympathieke Spaanse bezetters op anderhalve meter afstand te houden. Het probleem zal zijn om een stoffelijk overschot te vinden dat het aandurft om op hol geslagen capuchonnetjes of bontkraagjes verbaal in hun nekvel te pakken.  Het vreselijke risico van ontvriending op Facebook met alle traumatische bijwerkingen ligt constant op de loer.

De meesten van ons zien vooral wat ze graag willen zien. Maar bij beelden van de plundering van een supermarkt in een stationshal hoeft toch zeker niemand eerst voor multifocale glazen naar Eyelove om de identiteit van de raddraaiers te achterhalen. Hoewel rijkelijk laat, vind ik het een prima zet dat de politie helden die oproepen tot geweld van hun bed licht. Wat ik dan weer niet begrijp is waarom een dorpsgek die luidkeels op een plein schreeuwt dat hij de knecht van een goedheiligman een kopje kleiner wil maken, daar wél straffeloos mee wegkomt. Misschien kan iemand mij eens uitleggen waarom het ene opruien het andere niet is. Waarin zit ‘m juridisch bekeken nou exact het verschil?

Zou een verbod van sociale media de lieve vrede in het land en de polders niet veel meer ten goede komen dan zo’n avondklok? Zitten dáár niet juist de meest schadelijke pesthaarden van alle sluimerende onvrede? Ouderwetse censuur, ja. Gewoon Twitter, Facebook en de Telegram-app voor onbepaalde tijd op zwart zetten. Al is het alleen maar om het almaar groeiende leger wannabe journalisten en opiniepeilers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Baadt het niet, dan schaadt niet. Elk voorbeeldig dictatoriaal regime trekt profijt van zulke maatregelen. Waarom kan het bij ons dan niet? Er zal toch zeker nog wel iets zijn waarvoor ons onvolprezen bureaucratische apparaat fraudebestendige software bezit om het soepel te laten verlopen.

Het laatste wat ik wil is iemand het recht ontzeggen om vol geestdrift en grammaticale dwalingen zijn eigen waarheid te verkondigen. Iedereen moet kunnen zeggen en schrijven wat hij wil. Helaas dringt het tot veel afstekers van digitaal vuurwerk niet door dat zij niet over de analytische gaven noch de briljante pen beschikken van erkende broodschrijvers als Özcan Akyol, Angela de Jong, Gep Leeflang of Renske Kruitbosch. Het dragen van de titel woordkunstenaar is nou eenmaal niet voor iedere onbenul weggelegd.

De aanvoerder van het aanstaande kabinet Rutte-4 doet er goed aan om in zijn nieuwe regeringsploeg een ministerpost in te ruimen voor Özcan Akyol. Veel meer dan de Jesse Klavers, Rob Jettens of Thierry Baudets van dit land is Eus het kompas waar de losgeslagen bende op drijft. Niemand met blond haar en blauwe ogen kan de gemoedstoestand van het volk treffender onder woorden brengen dan de volksheld uit Deventer. In zijn columns weet allround-Eus alles nóg beter dan de meest hoogbegaafde Facebook-experts. Prettige bijkomstigheid is dat consumenten van zijn proza niet meteen aan de Prozac hoeven. Het leest lekker weg. Bovendien – een ander niet te onderschatten pluspunt – draagt ons nationale geweten Go Ahead Eagles een warm hart toe. Wie dáár openlijk voor uit durft te komen is voor mij pas een echte held.

Angela de Jong – niet te verwarren met haar Duitse voornaamgenote – lijkt mij op haar beurt de aangewezen persoon om leiding te geven aan een nieuw te formeren departement Mediazaken. Ondanks dat ik persoonlijk meer een fan ben van Ebru Umar – de enige columniste van Nederland mét kloten –, moet het juist voor professionals zoals de AD-coryfee een koud kunstje zijn om ruis van allerlei lijnen te halen en de fine-tuning in het tot een op het bot verdeeld land weer terug te brengen. Niemand is zo bedreven in het afbranden van beeldbuisbagger als onze eigen Angela. Zij kan zich ongetwijfeld prima verplaatsen in de ondoordachte gedachtegang van idioten die andermans eigendommen in de fik steken of bij plunderingen liever met flatscreens van de Mediamarkt aan de haal gaan dan met een zak borrelnootjes van de Jumbo. Zo’n vrouw heeft het land nodig!

Als niet-recensent begrijp ik zelf niet waarom mensen zich zo storen aan wat er op tv wordt uitgezonden. Waarschijnlijk gaat dat mijn beperkte voorstellingsvermogens ver te boven. Maar als een televisieprogramma je niet aanstaat, dan kijk je toch zeker niet. Niemand hoeft toch verplicht aanstoot te nemen aan hoe 1Vandaag uitgebreid de ruimte geeft aan mijn ontstemde dorpsgenoten Emre en Yasin om hun persoonlijke bijdragen aan het recente avondklokgeweld te verheerlijken. (Als je dan echt zo stoer bent, wees dan ook zo flink om herkenbaar in beeld te verschijnen, maar dat terzijde.) Bij het geraaskal van deze onverschrokken vrijheidsstrijders hebben alle Nederlanders en medelanders gewoon evenveel vrijheid om weg te zappen dan bij de misplaatste spierballentaal van de minister van Justitie of de burgemeester van Urk. Bezit niet elk tv-toestel of afstandsbediening een uitknop?

Zolang onze demissionaire leider tijdens zijn eerstvolgende tv-optreden maar niet de fout begaat om na negen uur ’s avonds ook een straatverbod af te kondigen voor alle Nederlanders en medelanders die hun hond willen uitlaten, vermoed ik dat het verder allemaal wel losloopt. Pas op het moment dat blaffende hondeneigenaren gaan bijten, dán moet écht het leger worden ingezet!

© RK

Een gedachte over “De hond uitlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *