Vaccinatiepaspoort

By | 5 maart 2021

Het is moeilijk voor te stellen dat doorsnee Nederlanders en medelanders nauwelijks twaalf maanden geleden enkel naar een dokter gingen wanneer ze zich ziek voelden. Geen levend wezen kreeg spontaan eczeem tussen de tenen bij de gedachte aan lockdowns, onderliggend lijden, contactmomenten, bubbels of boa’s. Geen sterveling wond zich op over de escapades van Jaap van Dissel, Willem Engel, Akwasi of Hubert Bruls. En wanneer ik alle onheilstijdingen serieus moet nemen die ik inmiddels al een jaar lang via allerlei kanalen over me uitgestort krijg, zou ik zelfs bijna gaan geloven dat het tot aan maart 2020 een gangbaar ritueel was dat Nederlanders en medelanders elkaar overal op straat of in winkels in de nek hijgden en dat Jan en alleman op terrassen en in restaurants onophoudelijk bij elkaar op schoot kroop. En dan praat ik niet eens over het ernstige verzuim dat niemand 83 keer daags de handen desinfecteerde.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dergelijke misdragingen mij persoonlijk nooit zo zijn opgevallen. Al kan het natuurlijk best zijn dat ik altijd al over de vertroebelde blik beschikte die veel brave burgers zich het afgelopen jaar eigen maakten. Goedgelovige mensen lijken tegenwoordig meer vatbaar voor andermans meningen dan voor uit koers gewaaide aerosolen. In een omgekeerde wereld woonden Nederlanders en medelanders echter al ver voordat dat k..virus ieders leven verklootte. Maar als een omgekeerde wereld op de kop wordt gezet, zou het dan niet zo moeten zijn dat juist dan weer normaliteit intreedt? Is dat een gekke gedachte? Als het onverhoopt zo zou zijn, dan kan het gekwelde volk oogkleppen en bedenkelijke mond- en neusbeveiliging afzetten en weer onbekommerd ademhalen.

Of gaat zoveel logica de voorstellingsvermogens van ieder weldenkend mens te boven? Sla ik nu evenveel wartaal uit als de beklagenswaardige slachtoffers van de bezuinigingen van drie achtereenvolgende kabinetten-Rutte op de geestelijke gezondheidszorg die achter alles een complot vermoeden? Of juist andersom. Preek ik misschien wel voor de parochie van alle online betuttelaars die iedereen gek verklaren behalve zichzelf? Maar hoe het ook zij en of ik nou rechts- of linksom ga, normaal zal ik het nooit vinden dat gezonde mensen pas niét ziek verklaard worden nadat een test dat bewijst.

Ik krijg weleens het idee dat ik me schuldig moet voelen dat ik zelfs na één jaar ellende niemand in mijn directe omgeving ken die besmet is met corona, op een ic ligt of erger. Maar het is toch écht zo. Helaas, ik kan er niks aan doen. Ik ben bang dat over een x-aantal maanden bijna niets meer is toegestaan zonder vaccinatiepaspoort, testbewijs of zaaddodende vorm van registratie. Hooguit het in twijfel trekken van de geestelijke vermogens van verstandige mensen die het nog openlijk aandurven met steekhoudende argumenten RIVM-richtlijnen ter discussie te stellen, mag dan waarschijnlijk nog zonder officiële verklaring.

Is het gek dat steeds meer mensen er genoeg van krijgen? Als mensen als achterlijken worden behandeld, is het dan vreemd dat sommigen zich navenant gaan gedragen? Veel van wat zich tijdens coronatijd in Nederland afspeelt kan de vergelijking met Comedy Capers moeiteloos doorstaan. Of mag ik het niet kolderiek noemen hoe een met een fiets gooiende tegelzetter uit Nunspeet bij een meet & greet met de ME in Eindhoven een compleet waterkanon buiten bedrijf stelt? Is het niet om je te bescheuren? En dan rekent een rechter de onverlaat zijn actie nota bene nog zwaar aan ook. Alsof een rechtgeaarde relschopper blaam treft voor dat de overheid behalve incompetent personeel ook nog eens ondeugdelijk materieel de straat op stuurt!

Ik klop graag af dat ik zelf tot de meer dan 16 miljoen Nederlanders behoor zonder noemenswaardige klachten. Mijn eigen waterkanon functioneert naar behoren. Het vertoont geen lekkages of andere sporen van slijtage. Positieve testresultaten en andersoortige negatieve bijwerkingen blijven me tot dusverre eveneens bespaard. Aan onderliggend lijden lijd ik evenmin. Dagelijks de hardloopschoenen aantrekken houdt het lichaam en de geest ook na een jaar corona nog altijd fit.

Al moet ik wel heel eerlijk bekennen dat die geest er wel zo zoetjes aan de geest aan dreigt te geven. De motivatie om actief iets te ondernemen wordt er de laatste weken niet beter op. Zou het aan die avondklok liggen dat ik bij tijd en wijle nauwelijks meer vooruit te branden ben? Raakt mijn bioritme daardoor soms van slag? Dat daar afgelopen weekend nog eens een lichte verrekking in m’n linker kuit bovenop kwam, tast de bewegingsvrijheid en het humeur extra aan. Maar ach, zolang het beperkt blijft tot dit soort tijdelijke lichamelijke en geestelijke ongesteldheidjes, mag ik niet mopperen. Vergeleken met de onvoorstelbare kwellingen die de ruggengraat van ’s lands jongvolwassenen teisteren, mag het geen naam hebben.

Ergens ziek, zwak of misselijk van worden, kan desondanks iedereen overkomen. Mijzelf inbegrepen. En juist dat is nu ook weer zo’n dingetje. Zelfs op de naweeën waarmee corona herstelde patiënten opzadelt, staat geen maat. Die schijnen de naweeën van elke andere ernstige kwaal ver te overtreffen. Ik lees er de meest vreselijke verhalen over.  Alsof iemand bij wie twee benen moeten worden geamputeerd na een vreselijk auto-ongeluk wél in staat is om meteen na zijn ontslag uit het ziekenhuis alweer vrolijk een marathon te gaan lopen! Maar zelfs zo’n verschrikking valt ongetwijfeld in het niet bij de verschrikkingen van dat k..corona! De wereld heeft nog nooit zoiets ergs meegemaakt als dat k..virus. Wie zelfmoord pleegt, verongelukt, ten prooi valt aan een zwaar hart- of herseninfarct, de kanker krijgt of gewoon sterft van ouderdom, heeft het blijkbaar lang niet zo zwaar te verduren. Houd daarom vooral moed, dan komt alles vanzelf goed!

Ik spreek oprecht de hoop uit dat iedereen verdere ellende bespaard blijft. Niet alleen de veelgeplaagde Nederlandse jeugd, maar vooral die brave burgers die moederziel alleen met een mondkapje op achter het stuur kruipen. Zouden RIVM-analisten ook specificaties paraat hebben van hoeveel van die gezagsgetrouwe automobilisten zichzelf de afgelopen maanden al besmet hebben? En onderzoeken knappe koppen ook hoe het gesteld is met de gevaren in overvolle supermarkten, drogisterijen en andere essentiële toko’s? Of lopen klanten van de Jumbo of het Kruidvat geen enkel risico wanneer ze zich en masse verdringen voor de kassa’s?

Dat binnen afzienbare tijd mijn bronnen van inkomsten opdrogen, verontrust me nochtans beduidend meer dan angst- en schuldgevoelens die allerlei betweters mij al twaalf maanden proberen aan te praten. Van al dat gezever van moed moeten houden word ik helemaal niks wijzer. Contraproductieve maatregelen schaden duidelijk meer dan dat ze baten, zo zullen ook steeds meer struisvogels inzien wanneer ze hun kop uit het zand halen. Als Rutte, De Jonge en hun onvolprezen adviseurs het kompas zijn waar Nederland blind op moet varen, kan iedereen er misschien maar beter meteen een eind aan maken. Want wat heeft het voor zin om op de huidige voet verder te gaan als je toch niet meer mag leven?

M’n moeder van 84 is afgelopen maandag gevaccineerd. Rond Pasen kan ze prik nummer twee tegemoetzien. Fijn dat er mede dankzij de informatieverstrekking van De Stentor en andere regeringsgezinde periodieken heel veel mensen in de veronderstelling leven dat ze nooit meer ziek worden na het inspuiten van gebakken lucht. Ik zal mijn moeder maar in die waan laten. Dat komt dan de komende maand in elk geval aan het thuisfront de rust en de lieve vrede ten goede.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *