Drukte

By | 15 november 2021

Hoe zouden Franz Kafka of George Orwell de gekte en gestoordheid, ook wel bekend onder de afkorting 2G, in hun eigen bewoordingen hebben samengevat wanneer zij het nog bij leven en welzijn hadden mee mogen meemaken? Hoe vindt zelfs de meest briljante schrijver de juiste woorden om iets begrijpelijk weer te geven dat met geen pen te beschrijven valt? Als bij een volleybalwedstrijd die ’s middags om vijf uur begint een uur later wegens het ingaan van nieuwe coronamaatregelen elke toeschouwer al beleefd wordt verzocht om de zaal te verlaten, kunnen we er dan niet beter gewoon met z’n allen een punt achter zetten? Het wordt werkelijk steeds lachwekkender.

Juist daarom was het wel een opluchting dat al die feestneuzen die afgelopen week toch zo nodig het carnaval feestelijk moesten inluiden nog gauw in alle denkbare veiligheid de beest konden uithangen. Zij waren gevaccineerd. Of getest. Wie doet hen wat? Zulke narren kan niets overkomen wanneer zij zich klem zuipen en elkaar vol jolijt van achteren nemen in de polonaise. QR-codes en groene vinkjes maken de feestvarkens hoegenaamd onschendbaar. In al hun uitbundigheid zijn ze er zo van overtuigd dat ze het zelf geloven. De gestage toename van het aantal coronabesmettingen komt immers volledig voor rekening van ongevaccineerde dwazen. Nou dan. Proost. Neem er nog gezellig eentje. Schenk zelf ook nog maar een keer in. Dat het feest vorig jaar maart in Nederland uitgerekend na carnaval losbarstte, zal wel een toevallige samenloop van omstandigheden zijn geweest. Lekker lallend vanuit de polonaise linea recta de ic op.

Ondertussen zit ik er zelf maar mooi mee met m’n goede gedrag. Ik zit inmiddels al bijna twee jaar te wachten tot ik besmet raak, ziek word en/of al dan niet noodgedwongen de zorg moet gaan belasten. Zo schijnt het te volgen stappenplan van ons demissionaire kabinet eruit te zien. Ondanks dat de uitleg van deskundigen en politici voor mij als simpele ziel steeds moeilijker te bevatten valt, behoort ziek worden kennelijk tot de voorwaarden en vereisten om deel te mogen uitmaken van onze toekomstige 2G maatschappij. Wie de pech heeft om géén corona te krijgen, sluit zichzelf buiten. Dat is voortaan geen optie meer. Om eerdaags een herstelbewijs te kunnen aanvragen bij de GGD, moet iedereen die geen prik wenst eerst zelf de ongemakken van het virus aan den lijve ondervinden. Het spreekt voor zich dat volgend jaar bij het Amsterdam Dance Event hooguit snuivers en slikkers nog onwel worden wanneer enkel 2G’ers exclusief toegang krijgen tot het dansfeest. 

Ik sluit niet uit dat ik iets te ver achterin de rij stond bij het uitdelen van werkende hersencellen, maar ik verkeerde altijd in de rotsvaste overtuiging dat voorkomen beter is dan genezen. Is het niet heel raar dat de gesteldheid van iemand die niét ziek is niét in orde wordt bevonden? Of is die theorie in de tegenstrijdige praktijk van nu soms achterhaald? Het kost mij op m’n oude dag steeds meer moeite om de tegenwoordige logica bij te benen. Hoe vervelend het me ook lijkt om ergens mee geïnfecteerd te raken, is het niet véél verstandiger om te proberen helemaal buiten schot te blijven? Niemand zal gedurende zijn leven nooit te maken krijgen met lichamelijke ongemakken. Fysiek in orde te zijn, verkleint de kans daarop wel degelijk. Ga sporten. Beweeg. Zo blijf je langer gezond. Al biedt zelfs dat niemand honderd procent zekerheid dat hij nooit een ziekte oploopt.

Als potentieel gevaar voor de volksgezondheid moet ik me op het ergste voorbereiden. Volgens de deskundigen valt er niet aan te ontkomen. Afgaande op recente aannames van ’s lands meest geraadpleegde waarzeggers en handlezers gebeurt het hoe dan ook. Ernst Kuipers zei eind oktober zelf dat elke ongevaccineerde Nederlander of medelander aan de beurt komt. Diederik Gommers, een al even wijs en gerespecteerd medicus, beweerde afgelopen zomer bij hoog en laag dat de vaccinatiegraad in Nederland uitsloot dat ‘we’ nog in lockdown moesten. Jaap van Dissel, een ander niet te onderschatten kopstuk uit de Raad van Elf die het kabinet in carnavalstijd adviseert, herhaalde dat enkele weken geleden nog maar eens. Elk serieus medium nam het over. We zien het nu, hè. Het resultaat is verbijsterend. Elke blinde en slechtziende kan blindelings blindvaren op de opzienbarende prognoses.

Ach, dat ze er af en toe eens naast zitten, kan gebeuren. Zoiets kan de beste overkomen. Al die ongrijpbare mutaties zetten de heren experts en mevrouw Koopmans keer op keer op het verkeerde been. Hoe langer de ongein aanhoudt, hoe meer het alle deskundigen boven het hoofd lijkt te groeien. Ach, en dat die vaccins wat minder bescherming bieden tegen het virus dan verwacht, daar moeten we niet zo dramatisch over doen. Sinds het ontslag van Frank de Boer als bondscoach wordt gewoon alles in de schoenen van de ongevaccineerden geschoven. Het is niet onaannemelijk dat het demissionaire kabinet dat binnenkort wettelijk gaat vastleggen. Zo blijft tenminste toch nog niets over waar geen onduidelijkheid over bestaat.

Mij persoonlijk stelt het hoe dan ook voor een dilemma. Hoe ik besmettingen kan voorkomen, daar slaag ik tot dusverre zonder al te veel moeite in. Hoe ik ziek moet worden nu het vereist wordt… Tsja, dat maakt het leven er verre van eenvoudiger op. Ik zou het niet weten. Ik heb geen flauw benul. Eigenlijk wil ik het ook helemaal niet weten. Ik doe er sinds maart 2020 vorig jaar juist alles aan om van alle ellende bespaard te blijven. En dat wil ik graag houden zo. Ik hecht meer waarde aan mijn gezondheid dan aan een coronapas. Mocht ik onverhoopt nooit meer in de kroeg of in de schouwburg komen. Het zij zo. Dat overleef ik wel hoor. Gelukkig heb ik mijn rijbewijs eerder dit jaar al wel verlengd.

Omdat ik eerdaags een ander bewijs moet hebben dat aantoont dat ik genezen ben verklaard om los te gaan in onze toekomstige 2G-wereld, geef ik toe dat ik nu wel bevangen raak door twijfels. Had ik er soms ook verstandig aan gedaan om op de elfde van de elfde naar Oeteldonk af te reizen? Ook ik kan de ellende natuurlijk altijd zelf opzoeken. Wie in zeven sloten tegelijk loopt, heeft natuurlijk meer kans om iets op te lopen dan wie met een grote boog om drukke plekken heengaat. Dat ik inmiddels al bijna twee jaar als een kluizenaar leef, voldoet over drie weken niet maar aan de richtlijnen. Door mensenmassa’s bewust te mijden, maak ik het mezelf er juist moeilijker op dankzij het zwabberbeleid van Prins Carnaval en zijn hofhouding in Den Haag. Terwijl iemand die dagelijks in de trein of bus stapt toch echt in contact komt met een veelvoud aan mensen dan ik-zei-de-gek in een hele week. Of misschien zelfs wel in een hele maand. Wie loopt er dan meer risico? Zo moeilijk is het toch niet om dat uit te dokteren.

Afgelopen week, toen publiek nog welkom was, heb ik mijn gezondheid getrotseerd bij de amateurvoetbalpotjes Blauw Geel ’55 – AGOVV, Victoria Boys – De Gazelle, Vios – NSC Nijkerk en WSV – MASV en AGOVV – Advendo ‘57. Tussendoor heb ik, alsof het niet gevaarlijk genoeg is, in de Draisma Dynamo Arena mijn leven in de waagschaal gesteld bij een Europacupwedstrijd volleybal. Nou overdrijf ik niet, maar ik denk dat er bij die vijf voetbalwedstrijden bij elkaar opgeteld nog geen 300 toeschouwers aanwezig waren. Goed dan, laat het er eens 350 geweest. Knappe deskundige die mij kan uitleggen waar in de buitenlucht met zo weínig mensen langs een veld van pak ‘m beet 100 bij 75 meter nou precies de grootste gevaren liggen van een mogelijke besmetting. Wat heeft het voor nut om zó veel drukte te maken om zó weinig drukte?

Waar moet ik op letten? Wat kan ik beter niet doen? Hoe kan ik wisselende contacten het beste ontwijken als er toch al bijna niemand is om even kort een praatje mee te maken? Ik zou er erg mee geholpen zijn als iemand mij dat eens duidelijk uitlegt. Dan kan ik het tenminste in de oren knopen en er voortaan naar handelen. Nuttige tips waar ik wat aan heb. Zo vind ik het al heel fijn om te weten dat gedurende de nieuwe milde lockdown de kans op besmettingsgevaar pas na acht uur ’s avonds het heftigst is. Met dat soort handige weetjes kan de bezorgde burger iets. Gewoon een kwestie van simpel communiceren.

Op welk voetbalveld ik mij ook waag, ik kom overal wel bekenden tegen. Met bekenden weet ik wie ik voor me heb. Altijd fijn om achter de hand te houden voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Afgaande op berichtgeving in diverse media ligt echter ook dat hele bron- en contactonderzoek alweer volledig op z’n gat. Er komt niets van terecht. Waar de bron van alle miserie ligt valt zo nergens meer uit te herleiden. Om dat soort essentiële vraagstukken te onderzoeken worden al die duizenden nieuwe boa-rekruten, die Nederlanders en medelanders in de toekomst in toom moeten houden, nou juist niét opgeleid!

Is het gerechtvaardigd om de vraag te stellen of er nog iets is dat wél goed gaat in dit eens zo gezonde land? Of mag dat ook al niet meer? Het lijkt mij vooral goed om te weten op welke plekken nou juist gevaccineerden elkaar en anderen aansteken. Aangezien zij in hun eigen 2G-paradijs binnenkort toch het rijk alleen hebben, hoort daar dan voor de komende winter de focus niet op te liggen? Of zie ik dat verkeerd? Raak ik nu soms een gevoelige snaar?

Oostenrijk gaat ons voor. In het geboorteland van één van de meest bedenkelijke politieke leiders uit de wereldgeschiedenis vindt de regering de vaccinatiegraad te laag. Dat percentage wil men nu met spoed en onder dwang opkrikken en -prikken. Van de huidige 65 naar minstens 114, misschien zelfs wel naar 378 procent! Beter te veel, dan te weinig. En wanneer zelfs dat niet genoeg is, beginnen de nijvere Oostenrijkers gewoon weer van voren af aan met vaccineren en jodelen. Net zolang spuiten en slikken totdat alle negen miljoen bewoners van de Alpenrepubliek verslaafd zijn en er eindelijk sprake is van de gewenste groepsimmuniteit.

Nederland is gewaarschuwd. Voor het geval ik binnenkort opgepakt word omdat ik gezond blijf, krijg ik zonder groen vinkje niet eens toegang tot de gevangenis. Het duo Grapperhaus en De Jonge moet dan kamp Westerbork misschien maar weer in oude luister herstellen. Als doorstroomlocatie. Wedden dat ze dat dikke brulaapje uit Nijmegen dan commandant maken? Die heeft genoeg inhoud om er nog een bijbaantje bij te beunen.

Mocht de 2G-regel in Nederland toevallig niet aanslaan, wat dan? Wellicht kan het demissionaire kabinet dat maar demissionair blijft dan als uiterste redmiddel alle ongevaccineerden vrijblijvend verplichten om geen adem meer te halen. Het is nogal drastisch, ik geef het toe. Maar alleen met zo’n rigoureuze ingreep wordt bereikt dat het meer incestueuze deel van de bevolking voortaan alleen hinder van zichzelf ondervindt. Die brave broeders en zusters kunnen dan op hun beurt zonder angst elkaar besmetten. Totdat er helemaal niemand meer over blijft. Die kant gaan we wel op, vrees ik. Ook een zak over het hoofd trekken sorteert veel meer effect dan de ondeugdelijke rotzooi die de overheid zich voor miljoenenbedragen liet aansmeren door Sywert van Lienden en kornuiten. Oerdegelijk plastic laat veel minder lucht en schadelijke stoffen door dan zo’n mondvodje van vaak inferieure kwaliteit.

Die arme Hugo de Jonge valt niet te benijden met al het onheil dat hij over zichzelf afroept. Als binnenkort blijkt dat zelfs factor 50-zonnebrandolie meer bescherming biedt dan al die wondermiddelen die hij aanprijst, dan kun je er vergif op innemen dat Hugo degene is die de hele strontkar over zich uitgestort krijgt. Mark Rutte zal zoals altijd wel de dans ontspringen. Die is nog glibberiger dan een emmer geïnfecteerde snot. Die wurmt zich in al z’n vergeetachtigheid overal uit. Zoals altijd draagt de baas van het land wel de eindverantwoording, maar kan hij nooit ergens aansprakelijk voor worden gesteld. Ach, en bij de volgende verkiezingen kiezen ‘we’ hem gewoon weer.

Wanneer komt eindelijk die verplichte lockdown voor demissionaire kabinetsleden? In Vught, Veenhuizen of Zutphen is vast nog wel ergens een geplaceerd plekje vrij waar ze op anderhalve meter afstand van elkaar hun tijd kunnen uitzitten. Niets is schadelijker voor de volksgezondheid dan samenscholingen van té veel van die hansworsten in één muffe vergaderzaal, zo hebben de afgelopen maanden uitgewezen. Het gedrag van anderen ter discussie stellen verbloemt niets over eigen falen. Nee, het morele faillissement van ons land kan niet worden toegeschreven aan Frank de Boer of twee miljoen andere zondebokken. Niemand anders dan de leden van Carnavalsvereniging de Binnenhofse Buitensluiters en hun Prins Mark IV maken Nederland steeds zieker. Alaaaaaaaaaf!

Wie niet braaf achteraan sluit in polonaise, doet niet meer mee. Dat het virus aan een hernieuwde opmars bezig is, geloof ik best in al mijn goedgelovigheid. Indruk maken de holle frasen die Hugo uitstoot al lang niet meer. Ik deed sowieso al niet wat niet mag. Laat staan dat ik bang word van al dat inconsequente en tegenstrijdige gezwets. Want dat het helemaal misgaat, is wel zeker. Daar zorgen de dames en heren in Den Haag wel voor. Te vertrouwen zijn ze niet, maar dát is ze wel toevertrouwd.

Ik ben benieuwd. Ik wacht de ontwikkelingen vol spanning af en zie wel wat de komende weken en maanden brengen.

© RK

Een gedachte over “Drukte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *