Achter de bal aan (2): Peterborough, United Kingdom

By | 11 januari 2016

20 februari 2010

Het aflasten van een volleybalwedstrijd vanwege de slechte weersomstandigheden, zoals vorige week gebeurde bij de Apeldoornse bekerderby Dynamo – Alterno, komt slechts bij hoge uitzondering voor. Bij het voetballen ligt de frequentie logischerwijs wat hoger. Ach, en wanneer je dan toevallig eens voor Piet Snot van Apeldoorn naar Deventer moet rijden, dan vloek je een keer en keer je onverrichter zake terug naar huis. Anders wordt het wanneer de wedstrijd die je in Engeland wilt bezoeken op het laatste moment geen doorgang vindt. Het overkwam mij in 2010. In Peterborough of all places!

Ik kan je verzekeren dat je vreemd opkijkt wanneer je rond het middaguur niets vermoedend komt aan wandelen en dan bij het stadion te horen krijgt dat de kraker tussen Peterborough United en Sheffield United er een kwartiertje eerder is uitgegooid. Het veld blijkt onbespeelbaar. En ik ben niet de enige die daar niet van op de hoogte is. Bij de kassa drommen meer United-fans samen. Een vluchtige blik binnen in het stadion leert dat het besluit om niet te voetballen nochtans terecht genomen is. Een verraderlijke mix van winterse neerslag en vorst hebben voetballen onmogelijk gemaakt die middag. Op de door de zon beschenen delen van het veld staan groene grassprietjes te verkleumen. In de schaduw bedekt een dun sneeuwtapijt de ongetwijfeld keiharde ondergrond. Een in oranje hesjes gestoken legertje groundsmen is er niet in geslaagd dat laagje van sneeuw of ijs te ontdoen.

Tsja, daar sta je dan? Wat doe je in zo’n noodsituatie? Bevindt zich toevallig nog ergens een andere ground in de buurt om naartoe te hoppen? Probeer in of all places Peterborough zo gauw maar eens een alternatieve bestemming te bedenken. Vanuit zo’n uithoek van Engeland met de trein terug te komen in de ‘bewoonde wereld’ geldt al als een hele beproeving. Bovendien wacht me na de final whistle nog een aardig tripje naar mijn overnachtingsadres in Sheffield, way up north. Die wetenschap in het achterhoofd beperkt de hoeveelheid keuzemogelijkheden nog eens extra.

Geluk bij een ongeluk is dat ik tijdig in of all places Peterborough arriveerde. Na alle tegenslag zit het voor de verandering zowaar mee. Er gaat een doorgaande trein naar Derby, een ritje van ruim anderhalf uur. Tot m’n opluchting vindt de wedstrijd bij Derby County wél doorgang. Even voor drieën lokale tijd plof ik op de lower South stand van Pride Park neer op mijn stoeltje waar The Rams op het punt staan af te trappen tegen Swansea City. Weliswaar niet de partij die voor die middag op het verlanglijstje stond, maar ook leuk. In elk geval geen compleet verloren middag.

Meestal zit het mee, een andere keer zit het tegen. Een bal rolt niet altijd in gewenste richting…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *