Vreedzame Oranjefan erger dan potentiële terrorist

By | 26 januari 2016

Na de mislukte EK-kwalificatie pakt het Nederlands elftal in maart de draad weer op. Op vrijdag 25 maart treden bondscoach Danny Blind en zijn mannen in de Amsterdam ArenA op als gastheer van EK-gastland Frankrijk. Vier dagen later gaat Oranje op bezoek in Engeland.

Dinsdag begon de kaartverkoop voor de ‘vriendschappelijke’ ontmoeting op Wembley op dinsdag 29 maart. Oranjesupporters die het duel op Derde Paasdag in Londen willen bijwonen, moeten voor hun toegangskaartje niet alleen diep in de buidel tasten (48 euro), ze worden daarnaast verplicht een vragenlijst in te vullen omtrent reis- en verblijfsgegevens. Bij de reserveringen meldt OnsOranje: ‘Let op: je kunt je kaarten alleen ophalen als deze informatie bij ons bekend is.’

Dat de Engelse autoriteiten na alle terroristische dreigingen van de afgelopen maanden het zekere voor het onzekere nemen, valt te begrijpen en te billijken. Eens te meer blijkt echter ook dat men het met de privacy van bezoekers van voetbalwedstrijden niet zo nauw neemt in het vrije Europa.

Frau Merkel legt nota bene de rode loper uit voor elk IS-lid, jihadist of andere potentiële terroristen. Deze figuren mogen zich vrijelijk door heel West-Europa voortbewegen. Vreedzame Oranjesupporters moeten zich daarentegen wél laten screenen. In het geval van voetbalfans is van schending van privacy kennelijk nooit sprake. Alsof van iemand die een oranje jurk of een kaas op zijn hoofd draagt ook maar enige dreiging uitgaat!

Politici in Den Haag, die de privacy van elke crimineel bijkans heilig verklaren, zullen de komende weken ongetwijfeld doen wat ze altijd doen in netelige situaties: zwijgen, de andere kant opkijken óf recht proberen te praten wat krom is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *