Ajax-uit een paar bruggen te ver

By | 1 februari 2016

Vandaag 35 jaar geleden

In de vroege jaren ‘80 gaat het verhaal dat Go Ahead Eagles een uitwedstrijd feitelijk al verloren heeft op het moment dat de spelersbus de IJsselbrug afrijdt. Aan de Vetkampstraat spookt het regelmatig. Buiten Deventer zijn de prestaties voor verbetering vatbaar. Ook dan al. Zeker bij Ajax-uit valt absoluut geen eer te behalen. Amsterdam is voor Cees van Kooten en zijn ploegmaats een paar bruggen te ver. Elk uitstapje naar De Meer kan net zo goed schriftelijk afgedaan worden.
Op de dag af 35 jaar geleden zie ik vanaf een veilige staanplaats aan de Stadszijde hoe Go Ahead Eagles de schade beperkt houdt. Met een nette 4-2 nederlaag houdt de nummer laatst van de Eredivisie de schade alleszins beperkt. Go Ahead Eagles hoeft tenminste niet met de staart tussen de benen terug naar huis.
De keuze voor een plekje zo vér weg als mogelijk van de F-Side is ingegeven uit veiligheidsoogpunt. Go Ahead Eagles wordt in die periode naar uitwedstrijden slechts zelden (Enschede, Zwolle, Arnhem) begeleidt door grote groepen supporters. Afgezien van de oudjes van de supportersvereniging in de Detobus zijn ‘wij’, een handjevol Apeldoorners, meestal de enigen die hun leven in de waagschaal stellen voor de club.
In de vroege jaren ‘80 is het bezoeken van Eredivisiewedstrijden op vijandelijk territorium niet van enig gevaar ontbloot. Zeker in de Randstad is uiterste waakzaamheid geboden. Aangezien die Mokummers met hun Israëlische vlaggen niet bepaald uitblinken in gastvrijheid, doe je er als supporter van de tegenpartij verstandig aan om niet te veel de aandacht te trekken in het Ajaxstadion.
In dat kader bezien kent het feit dat er voor Go Ahead Eagles-supporters doorgaans weinig te juichen valt bij uitwedstrijden ook z’n positieve kanten. Zo val je tenminste niet zo veel op…

1 februari 1981 Ajax – Go Ahead Eagles

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *