Een onvervalste persiflage op sambavoetbal

By | 20 maart 2016

Vandaag 2 jaar geleden

Natal loopt op 20 maart 2014 niet bepaald warm voor de kraker ABC tegen het roemruchte Baraunas voor het Campeonato Potiguar, het statenkampioenschap van Rio Grande de Norte. Slechts een handjevol toeschouwers bevolkt de tribunes van het Frasquierao stadion. Met tweeduizend toeschouwers houdt het denk ik wel op in de oude betonbak. Op de staantribune op de lange zijde zit de stemming er nochtans prima in. Met tromgeroffel, grote vlaggen en gezangen betuigen de in zwartwit gestoken shirts gestoken leden van de harde kern van ABC hun hartstochtelijke liefde voor O mais querido, hun allerliefste.

Dertig reais voor een staanplaats  – bijna tien euro – vind ik aan de prijzige kant voor de bedenkelijke voorstelling. Om op een ‘herfstachtige’ avond in T-shirt en korte broek op de tribune te zitten, is daarentegen wél weer aangenaam.

De 22 acteurs op het veld hadden bij nader inzien ook beter ergens op een terrasje kunnen gaan zitten. Zij doen de bewering dat elke Braziliaanse voetballer het ritme van de samba in de heupen heeft op wel erg brute wijze geweld aan. Het elftal van de thuisploeg herbergt weinig klasse, de tegenstander kan er helemaal niets van. Het enige waarmee het altijd lastige Baraunas een beetje indruk maakt, zijn de fraaie shirts waarin het speelt. Fluminense-kleuren. Groen-wit-bordeauxrood. Verticaal gestreept. Na een 1-0 ruststand eindigt de persiflage op sambavoetbal in een 3-0 eindstand voor de gastheren uit Natal. Meer kan ik er helaas niet van maken.

20 maart 2014 ABC – Baraunas

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *