De nazaten van Majoor Puskas krijgen voetballes

By | 25 maart 2016

Vandaag 5 jaar geleden

Het EK-kwalificatieduel Hongarije – Nederland brengt me naar Boedapest. Ik ben voordien nog nooit in Hongarije geweest. Een uitstekende gelegenheid om er eens een kijkje te nemen. Met EasyJet vlieg ik vanuit Dortmund naar de Hongaarse hoofdstad. Ik verblijf drie nachten in een prima hotel op loopafstand van het Ooststation, ofwel Keleti pályaudvar. Met een Budapest 72 órás jegy, een 72 hour travel card, begeef ik mij drie dagen in vooroorlogse bussen en trams door Boeda en Pest. Voor 3850 forint, omgerekend ongeveer 12 euro. Geen geld. De gammele tramstellen die er piepend en krakend over de klinkers stuiteren vinden we in Nederland hooguit nog in het Openluchtmuseum terug.

Prachtig monumentaal centrum. Al bieden de buitenwijken een vrij troosteloze aanblik. In de meeste buurten is de winterschilder na de val van het communisme nooit meer langs geweest. Aardige mensen, die Magyaren. Ze zijn alleen moeilijk te verstaan. Prachtige taal, dat Hongaars. Alleen kan ik er zonder ondertiteling geen goulash van maken…

Aangezien ik er toch ben, neem ik de gelegenheid te baat alle vooraanstaande voetbalclubs ter plaatse eventjes af te gaan: Ferençvaros, MTK, Honved FC, Vasas en Ujpest Dosza. Ik krijg daarbij gezelschap van Dave en Jerome, twee fervente Roda JC-fans. De immer presente Erik Pasman sluit onderweg ook aan.

De interland wordt uiteraard afgewerkt in het het Ferenç Puskas stadion, het voormalige Nepstadion. Oude betonbak. Maar wel boordevol historie. De bühne waar de Hongaarse wonderploeg uit de jaren vijftig tot grootste daden kwam. Nee, aan nostalgie geen gebrek. In een aangrenzende beeldentuin staan de sculpturen van de meest uiteenlopende sportbeoefenaar nog stevig op hun sokkels. Fraai staaltje socialistische beeldhouwkunst.

Voor het eerst sinds lange tijd komen de nazaten van majoor Puskas in de kwalificatiereeks weer eens behoorlijk voor de dag. Het immense stadion stroomt op grond daarvan goed vol. Al komen Balazs Dzsudzsák en zijn kameraden er op deze vrijdagavond niet aan te pas tegen een sterk (in witte shirts en blauwe broeken aantredend) Oranje: 0-4.

25 maart 2011 Hongarije – Nederland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *