Voorproefje op sloop oude Galgenwaard

By | 1 april 2016

Vandaag 35 jaar geleden

Woensdagavondwedstrijd. In de oude Galgenwaard. Met de trein vanuit Apeldoorn er naartoe. Het is behoorlijk heftig wat ik die avond van nabij meebeleef. Voor 5 gulden sta ik eerste rang.

Ajax wint de wedstrijd met 2-1. Wie de verhitte strijd tussen beide supportersgroepen in z’n voordeel beslist, durf ik 35 jaar later niet te zeggen. Wat zich voor mijn ogen afspeelt, zou tegenwoordig in elk geval absoluut niet meer kunnen. Er gebeurt van alles dat het daglicht niet kan verdragen. Zowel in het stadion als erbuiten. Negentien dagen later breken Utrechtse supporters bij de allerlaatste wedstrijd in het oude stadion de keet definitief af. Samen met hun ‘vrienden’ uit Amsterdam nemen ze op deze avond alvast een voorproefje. En dat is beslist géén 1 april grap. Zeer zeker niet.

Ik sta er als vijftienjarige met de neus bovenop. Er wordt zelfs gestoken. Vanaf een afstandje zie ik hoe iemand een mes in z’n flikker gedouwd krijgt. Behoorlijk beangstigend. Ik ben opgelucht als ik na afloop in de bus zit, terug naar Utrecht CS. Afgezien van een poging van Utrechters om een trein met Ajax-supporters te bestormen, blijft het daar verder rustig…

1 april 1981 FC Utrecht – Ajax

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *