In recordsnelheid van Bremen naar Berg en Bos

By | 13 april 2016

Vandaag 14 jaar geleden

Werder Bremen-uit behoort in de jaren negentig en ‘nulnul’ voor elke Bundesligaclub tot de vervelendste uitwedstrijden van het seizoen. Van de twaalf keer dat ik Schalke 04 tussen 1994 en 2006 in het Weserstadion live aan het werk zie, winnen de Königsblauen slechts drie keer.

De Hanzestad op zich mag er anders best wezen. De afstand is te overzien, zo’n 270 kilometer van Apeldoorn. De files op de A1 vanaf Osnabrück calculeer je op een gegeven moment gewoon in. Da’s bijna vaste prik. De vele vrachtwagens op weg naar Hamburg en Scandinavië hebben de nare gewoonte er een potje van te maken. Bovendien lijkt het erop of er altijd aan de weg gewerkt wordt. En dan laat ik de gebrekkige parkeermogelijkheden in de buurt van het stadion voor de goede orde maar buiten beschouwing.

Afgezien van het resultaat – een kansloze 3-0 nederlaag voor Schalke – zit veertien jaar geleden op de terugweg voor de verandering alles eens mee. We zijn snel weg na afloop. Om iets voor half zes zit chauffeur Kleverwal al op de snelweg. Enige haast is geboden. Twee uur later begint in Apeldoorn de kraker tussen het AGOVV van Peter Bosz en achtervolger De Treffers. Met een beetje mazzel, zo schat ik vooraf in, kan ik de tweede helft van deze Hoofdklassetopper in z’n geheel aanschouwen. Rene ‘Verstappen’ overtreft zichzelf echter achter het stuur. Als een volleerd snelheidsduivel jaagt hij terug naar de Heimat. Maatje 48 stevig op het gaspedaal drukkend. In iets minder dan twee uur legt hij de 270 kilometer af. Geen files. Geen ongelukken. Om 19.25 uur, vijf minuten vóór de aftrap, betreed ik het sportpark van de Blauwen.

Wonder boven wonder hoef ik helemaal niets te missen. Te midden van 3.500 toeschouwers zie ik hoe AGOVV dankzij een treffer van Santinho Lopes Monteiro een voorschot neemt op de (lands)titel. AGOVV – De Treffers gaat echter vooral de boeken in vanwege de schandalige overtreding van Velibor Peters op John Stegeman. De ‘Treffer’ treft de huidige Heracles-trainer met een smerige schop vol in het gezicht. Bewust! Gebroken jukbeen. Einde seizoen voor Stegeman.

Al het tumult op Berg en Bos doet Schalke’s kansloze nederlaag van eerder op de dag in Bremen in elk geval snel vergeten.

13 april 2002 Werder Bremen – Schalke 04

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *