Treinreis naar Praag met overstap in Schwandorf

By | 26 april 2016

Vandaag 21 jaar geleden

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het oude centrum van Praag. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een groot openluchtmuseum. Staré Město. Het raadhuis met haar astronomische uurwerk. De Karelsbrug. Het Wenceslausplein. De Praagse burcht. Ik heb alle plaatselijke higlights mogen bewonderen gedurende de vier dagen die ik in 1995 in Praha verblijf ter gelegenheid van de EK-kwalificatiewedstrijd Tsjechië – Nederland. Ofwel Česká Republika vs. Nizozemsko, zoals op het kaartje staat.

Samen met De Kleef reis ik er per trein naartoe. We behoren in die periode tot de vaste klanten van de NBBS aan de Apeldoornse Hofstraat. Kees, Karin of Reina van de NBBS heeft de trip zoals gebruikelijk tot in de kleinste details voor ons uitgestippeld. Op het gemak van Ryanair of Easyjet kunnen we dan nog niet terugvallen. Aldus stappen we op een zondagochtend in Arnhem op de trein. Met onderweg tot twee maal toe een overstap: in Nürnberg en Schwandorf. Schwandorf ja, wie kent het niet? Op het kleine stationnetje verkopen ze bijzonder smakelijke broodjes worst. Wie ooit in de buurt komt, moet maar eens de proef op de som gaan nemen. Dat we bij aankomst in Praag meteen worden overgeboekt naar een ander hotel mag de pret nauwelijks drukken. We komen nu terecht in volgens aloud communistisch model gebouwde herberg vlakbij het stadion van Dukla, de voormalige legerclub. Uitstekende uitvalsbasis voor een uitgebreide verkenningstocht van de stad.

Een van de receptionistes waarschuwt dat we op onze tellen moeten passen. Zeker na het invallen van de duisternis schijnt het nogal gevaarlijk te zijn op straat. Al valt dat bij nader inzien reuze mee. We gaan niet in op verleidelijke aanbiedingen van allerlei aantrekkelijke gelaarsde jongedames in strakke jeans op en rond het Wenceslausplein. Bovendien houden we voldoende afstand van vriendelijke maar opdringerige zigeuners. Ach, en dan nemen de kansen om beroofd te worden meteen al flink af.

De wedstrijd zorgt feitelijk voor het enige minpuntje van een onvergetelijke trip. In het Letnástadion krijgt het Nederlands elftal met 3-1 ongenadig op z’n broek. Voor het overige kan ik Praag bij iedereen aanbevelen. De Tsjechische hoofdstad is de moeite meer dan waard.

26 april 1995 Tsjechië – Nederland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *