Bitterballen op de Avinguda del Cardenal Benlloch

By | 27 april 2016

Vandaag 1 jaar geleden

Van alle Spaanse stadions waar ik geweest ben, en dat zijn er inmiddels heel wat, behoort Mestalla toch wel tot de meeste indrukwekkende. Wat andere stadions sfeervol maakt, bezit de thuishaven van Valencia in extra mate. De magie van Mestalla is eenmalig. Het ademt voetbal in alle hoeken en gaten. Dicht op het veld. Steile tribunes. Fanatiek publiek. Midden in de stad. Met bovendien een tamelijk grote kans om onder aangename weersomstandigheden topvoetbal te zien. Altijd lekker.

Aan de rand van de stad staat al enkele jaren een nieuwe arena in de steigers. Geldgebrek heeft de bouw daarvan al dan niet tijdelijk stilgelegd. Voor de ware voetbalromanticus is te hopen dat de werkzaamheden nooit zullen worden hervat en los Che gewoon blijven waar ze al sinds 1923 zitten. Een likje oranje verf heeft het Campo de Mestalla weer een fleurige en frisse aanblik gegeven. Wat wil je nou nog meer? Alle ongemakken neem je toch zeker gewoon op de koop toe.

Het is vandaag exact een jaar geleden dat ik in het gezelschap van de trainert van het Vaassense Vios de wedstrijd Valencia tegen Granada bijwoon. De scoutingstrip, die ons een dag later eveneens naar Barcelona voert, overtreft alle verwachtingen. Het smikkelen begint al voor de aftrap in de authentieke Nederlandse Frietshop op de Avinguda del Cardenal Benlloch, op slechts enkele minuten lopen van Mestalla. Patat in ouderwetse puntzakken. Enorme joekels! Maar ook fricandela, salchicha holandesa! Er staan zelfs heuse bolitas de carne op de menulijst. Bitterballen! Fijnproever Sierd de Vos heeft hier ongetwijfeld ook weleens iets in de mayonaise gedompeld.

Het sausje dat er tijdens de aansluitende wedstrijd overheen wordt gegoten, valt evenmin te versmaden. Een avondje smullen van begin tot einde. Voor slechts 15 euries hoogstaand amusement bij een heerlijk temperatuurtje. Vooral ook hoogzittend… We zitten op de bovenste ring. Achter het Gol Xicotet. Met prachtig zicht op wat zich diep onder ons op het veld afspeelt. Ik verveel me geen moment. Als bonus op de warming-up bij de Frietshop geeft Valencia er ook een flinke patat op. Het veegt het arme Granada met 4-0 van het veld. De gasten uit Andalusië houden daarom waarschijnlijk als enigen een bittere nasmaak over aan het avondje Mestalla.

27 april 2015 Valencia CF – Granada CF

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *