Bloody Des-aster dankzij Marc Overmars

By | 28 april 2016

Vandaag 23 jaar geleden

Voorafgaand aan de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en Nederland in 1993 is er zoals gebruikelijk veel ophef over supporters. Het schijnt een hele logistieke operatie te zijn om 7500 Oranjefans veilig op Wembley te krijgen. En nadien weer heelhuids thuis. Met De Kleef reis ik op eigen gelegenheid naar Londen. Een dag voor de wedstrijd. Buiten de combi om, zeg maar. Een verstandig besluit. We verplaatsen ons onbekommerd en anoniem door de Engelse hoofdstad.Niemand loopt ons hinderlijk voor de voeten.

Ik beschik over een vooruitziende blik. Al twee maanden eerder schrijf ik een column in de Apeldoornse Courant dat het de wedstrijd van Marc Overmars gaat worden. En inderdaad, Overmars vertolkt een cruciale rol op Wembley. Vijf minuten voor tijd is Roadrunner de Engelse verdediger Des Walker te snel af en kan alleen door een overtreding worden afgestopt. Penalty. Invaller Peter van Vossen blijft ijskoud en brengt Nederland op gelijke hoogte. Na een 2-0 achterstand komt Oranje kort voor stoppage time op 2-2. Een uitermate belangrijk punt op weg naar de eindronde in de Verenigde Staten.

Het betekent niet het enige breekpunt in de wedstrijd. De elleboogstoot waarmee Jan Wouters de Engelse spelmaker Paul Gascoigne buiten gevecht stelt (jukbeenbreuk!) speelt het Nederlands elftal evenzeer in de kaart. De tabloids volgen Wouters’ voorbeeld. Zoals goede schandaalkranten betaamt hakken zij er de volgende ochtend ook ongegeneerd op los. Met de arme Walker als lijdend voorwerp. De ‘koppensnellers’ op de redacties tonen zich genadeloos.

The Sun: ‘Robbed! Des foul was outside the area’, ‘A bloody Des-aster’. Daily Mirror: ‘Late penalty stunner’, ‘Des-perate: Agony for Walker as penalty wrecks England victory hopes’. Daily Star: ‘Des-troyed: Walker’s mad moment costs Taylor victory’, ‘Night of Des-pair’. Daily Express: ‘Sickening penalty blunder as Des hands Holland a late reprieve’. Daily Mail: ‘Desolate England. Late penalty spoils Wembley celebrations, but manager insits: Don’t blame Walker’, ‘Walker grabs late lifeline for Holland and puts the pressure back on England’. Daily Sport: ‘Bloody Holl’. Today: ‘Night of agony for heartbroken Taylor. Dragged down’. The Guardian: ‘Penalty steals England’s thunder’. The Independent: ‘England undone by Walker’s blunder’.

Geweldig, zoveel creativiteit met woorden. Vakwerk.

28 april 1993 Engeland – Nederland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *