The Iron uit Scunthorpe maakt roestige indruk

By | 4 mei 2016

Vandaag 8 jaar gelden

Bij de IJzeren van Berlijn was ik al eens geweest. The Iron in Scunthorpe is ook een ervaring op zich. Gepantserd staal uit het noordoosten van Engeland. Wie er geweest is, kan wel begrijpen waarom het stadje in North Lincolnshire ooit de dubieuze titel least romantic UK destination in de wacht heeft gesleept.

Het is sowieso al een hele trip er te komen vanuit Londen. Meer dan 250 kilometer up North. Met de trein vanaf Kings Cross ben ik bijna drie uur onderweg. Na aankomst op Scunthorpe Hauptbahnhof deel ik met enkele totaal onbekenden een taxi naar het stadion. Zij doen Scunthorpe eveneens aan om de enige reden waarom iemand die niet uit Scunthorpe komt Scunthorpe bezoekt… Glanford Park bevindt zich in the outskirts of town. Veel te beleven valt er niet. Van bussen hebben ze nog nooit gehoord. Zelfs op wedstrijddagen niet. En dat het zondag is, werkt ook niet bepaald in het voordeel van een verdwaalde voetbaltoerist.

Kevin Keegan heeft aan het begin van zijn imposante loopbaan ooit drie seizoenen lang het shirt van Scunthorpe United gedragen. Om de plaatselijke voetbalgrootmacht op Championship-niveau aan het werk te kunnen zien is voor Scunthorpese begrippen ongekend. Dat zowel The Iron als tegenstander Colchester United op de laatste speeldag van het seizoen 2007-2008 al lang en breed gedegradeerd is, kan in het groezelige staalstadje niemand verroesten. De tribunes van het knusse stadionnetje zitten behoorlijk gevuld. Beide ploegen proberen er het beste van te maken. Met zes goals, eerlijk verdeeld, sluiten ze het seizoen met opgeheven hoofd af.

Minder plezant is dat ik na het laatste fluitsignaal in de buurt van het stadion nergens bussen of taxi’s naar het station kan vinden. De meer dan drie kwartier durende wandeling terug geeft me in elk geval ruimschoots de gelegenheid voor een onvergetelijk stukje sightseeing. Aan boord van de trein naar Londen denk ik dat het me vergaat zoals elke bezoeker van Scunthorpe. Eens maar nooit meer…

4 mei 2008 Scunthorpe United – Colchester United

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *