Toen West-Duitsers nog Moffen waren…

By | 14 mei 2016

Vandaag 30 jaar geleden

Op het kaartje staat Deutschland, in 1986 is het toch echt nog West-Duitsland. De Bondsrepubliek. Wat gaat de tijd snel, hè. Het is alweer 30 jaar geleden. Ik word oud. Het wordt onderhand tijd dat ik mijn memoires eens op papier ga zetten.

Het Nederlands elftal is al sinds 1980 niet meer bij EK’s en WK’s van de partij geweest. Het is dus een hele eer dat het in de aanloop naar mondiale titelstrijd in Mexico mag aantreden als sparringpartner van de Mannschaft. In Dortmund, off al places. Die verbotene Stadt.

De supportersvereniging van Go Ahead Eagles organiseert een busreis. Met de alom bekende Deto-bus. Daarmee reizen we ook veelvuldig naar uitwedstrijden van onze Eagles . Het heeft wel wat weg van een schoolreisje. De stemming is uitgelaten. Zodra we de (West-)Duitse grens passeren, wordt het nóg gezelliger. Een deel van de meegereisde B-Siders groet vriendelijk Duitse automobilisten. Die kijken op hun beurt uiterst verbaasd. Ze zien óf ontblote Nederlandse achterwerken tegen de ruiten van de bus gedrukt worden. Terwijl ook met zekere regelmaat een gebaar met gestrekte arm wordt gemaakt.

Wanneer zoiets tegenwoordig gebeurt, leidt dat onherroepelijk tot Kamervragen. Dan is Nederland té klein. Andere tijden. Halverwege de jaren ’80 gaan Duitsers nog door het leven als Mof. De toenmalige jeugd heeft in tegenstelling tot de jeugd van tegenwoordig wél historisch besef. Bovendien speelt het trauma van de verloren WK-finale van 1974 mee. De wisselwerking met veel (West-)Duitse automobilisten verloopt overigens bijzonder harmonieus. Menigeen groet vriendelijk terug.

Dat Oranje de oefenpot verliest (3-1), verbaast niemand. Het kan de pret van de aanwezigen niet drukken. Iedereen die de reis meemaakt, beleeft een onvergetelijke avond. Ook buiten en binnen het Westfalenstadion is er veel interactie met de inheemse bevolking. Er gebeurt van alles. Na afloop van de wedstrijd vertrekt onze chauffeur desondanks met voltallige bezetting terug naar de Heimat. Samen uit, samen thuis. Wanneer hij na enig oponthoud wegrijdt, mist de chauffeur van de Nijmeegse bus die naast de onze staat zo’n beetje de helft van zijn passagiers. Stuk voor stuk verhaftet.

14 mei 1986 West-Duitsland – Nederland

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *