De IJsselderby avant la lettre

By | 30 mei 2016

Vandaag 35 jaar geleden

In 1981 zijn de schermutselingen tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle nog pril. Een traditie staat pas op het punt van beginnen. Het woord IJsselderby neemt niemand in de mond, die term moet eerst nog bedacht worden. Het betreft immers pas het derde seizoen van de Zwollenaren in de Eredivisie. Op een eerste overwinning aan de Vetkampstraat moeten ze nog wachten. Pas vanaf 1987 zal Olle, dat dan 35 kilometer stroomafwaarts (of is het stroomopwaarts?) nog gewoon bekend staat als Zwolle, de smaak van het winnen in Deventer zoetjes aan te pakken krijgen.

Het seizoen 1980-1981 kent eerder al twee derby’s in de kwartfinale van de KNVB beker. Het sneeuwballengevecht bij de thuiswedstrijd staat me nog helder voor de geest. Toen Bennie Zonderland in de rust bij het scheidsingshek tussen hoofdtribune en jongensrang pijnlijk in z’n kruis getroffen werd door een welgemikte ijsbal van Zwolse makelij… Bij de return in Zwolle knalden Rinus Israël en Cees van Kooten met hun hoofden tegen elkaar. Met een bloederige nasleep. Met de gekneusde schedelpannen in verband gewikkeld voltooiden beide boegbeelden de wedstrijd. Door een penalty van Dick Schneider plaatsen de Eagles zich in de verlenging voor de halve finale.

Go Ahead Eagles’ laatste thuiswedstrijd van het seizoen kent op 30 mei 1981 evenzeer een opwindend verloop. De 3-0 voorsprong die al na 29 minuten in Deventer voordeel op het scorebord staat, is uiteindelijk niet voldoende voor de overwinning. De derby eindigt in een 3-3 gelijkspel. Illustere namen scoren de doelpunten: John Oude Wesselink (2) en Cees van Kooten voor Go Ahead Eagles, de huidige Zwolse trainer Ron Jans, IJzeren Rinus en de man die later bekendheid kreeg onder de naam Klaas D. voor de gasten. Er zitten nauwelijks 4.000 toeschouwers.

Jaan ‘Nooit op zondag’ de Graaf vertoont in deze wedstrijd voor de laatste keer zijn kunsten in De Adelaarshorst. De Spakenburger koekenbakker is de afgelopen 35 jaar toch een van de meest opvallende spelers geweest die ik het roodgele shirt heb zien dragen.

30 mei 1981 Go Ahead Eagles – PEC Zwolle

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *