Fenomeen Willaarts schiet FC Utrecht Europa in

By | 28 juni 2016

Vandaag 29 jaar geleden

Op 28 juni 2016 zijn veel eredivisieclubs al weer begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Het seizoen 1986-1987 gaat daarentegen pas op 28 juni ten einde. Door de invoering van de nacompetitie kent de Eredivisie 29 jaar geleden wel een érg laat einde. Tot bijna in juli strijden FC Utrecht, Roda JC, FC Twente en VVV om een UEFA Cup-ticket. Ik geniet het voorrecht om de bloedstollende ontknoping in de Galgenwaard persoonlijk mee te maken.

Problemen om aan tickets te komen, hebben supporters niet. Anno 1987 bestaan er geen clubkaarten of andere achterlijke restricties om bij een thuiswedstrijd van FC Utrecht aanwezig te kunnen zijn. Ik ga er naartoe en koop een kaartje aan de kassa. Dat kan 29 jaar geleden ‘gewoon’. Zoals het hoort.

FC Utrecht, Roda én Twente maken voor aanvang van de zesde en laatste speeldag alle drie nog kans om Europa in te mogen. Terwijl de Enschedeërs in het eigen Diekmanstadion struikelen over het al kansloze VVV, laat een nieuw fenomeen, genaamd Erik Willaarts, Utrecht ontploffen. Met zijn doelpunten is de van vierdeklasser Woudenberg afkomstige Torjäger er bijna in zijn eentje voor verantwoordelijk dat de Domstedelingen de nacompetitie als winnaar afsluiten. Met een hattrick bewijst Willaarts ook tijdens de allesbeslissende 4-2 zege tegen Roda JC zijn onschatbare waarde voor de Domstedelingen. Sprookjes bestaan wel degelijk in de voetballerij.

28 juni 1987 FC Utrecht – Roda JC

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *