Tussen Berg en Bos: Signalen

By | 12 juli 2016

Het begint zo langzamerhand de spuigaten uit te lopen. Nou is het op 23 juli geplande oefenpotje tussen Go Ahead Eagles en het onder 23-elftal van Schalke 04 alweer verboden. Naar verluidt heeft de burgemeester van Voorst ‘signalen’ ontvangen die het kennelijk onverantwoord maken om de wedstrijd in Terwolde doorgang te laten vinden. Ze brengen het met zoveel overtuiging dat je bijna in sprookjes én in Sinterklaas gaat geloven

In de krant lezen we er weinig over. Het regionieuws in ons regionale dagblad is immers van dien aard dat ik me steeds meer afvraag in welke regio ik nou eigenlijk woon. Het wekt al bijna even ergernis op als de schrijnende paranoia en onkunde bij gemeenten en politie. Heeft de inlichtingendienst van de Gemeentepolitie Voorst ten oosten van de Sallandse Heuvelrug verdachte troepenbewegingen waargenomen, of zo? Willen bloeddorstige Schalke-hooligans met hun Enschedese vrienden de IJssel afzakken om in Terwolde een partijtje te komen matten met de collega’s uit Deventer? Jongens, jongens, laat me alsjeblieft niet lachen. De broek zakt me spontaan af bij zulke onzinnige gedachten.

Ik behoor al bijna een kwart eeuw tot de vaste bezoekers van wedstrijden die Go Ahead Eagles in de zomer afwerkt in Terwolde. Ernstige ongeregeldheden heb ik er nog nooit meegemaakt. Wekelijks gebeurt in uitgaansgebieden in elk willekeurig Nederlands dorp meer dat niet door de beugel kan. Als de politie eerdaags bij de Zwarte Cross of een ander grootschalig zuip-, slik- of snuiffestijn tientallen bezoekers wegens verstoring van de openbare orde moet afvoeren, dan hoort dat bij de folklore. No harm done. Dan hoeft niemand kleur te bekennen. Dan vindt zelfs Sylvana Simons het niet nodig om aangifte te doen. Maar o jee en o wee wanneer een veredeld jeugdteam uit Duitsland een wedstrijdje wil komen voetballen op Gelders of Overijssels grondgebied.

Zulke gemeenteambtenaren zien op tv beelden van goed getrainde Russische knokploegen die tijdens het EK voetbal dronken Engelsen door de straten van Marseille jagen, en meteen gaan alle alarmbellen rinkelen. Vandaar waarschijnlijk dat zelfs al een wedstrijdje van FC Krylia Sovetov Samara, dat zich in Nederland voorbereidt op de nieuwe competitie in Rusland, op last van lokale autoriteiten naar ‘veiliger oorden’ verplaatst moest worden. Voor de goede orde: Samara ligt meer dan duizend kilometer ten oosten van Moskou. Hoe aannemelijk is het dat de harde kern van FC Krylia in de navolging van de Hunnen zo’n 3500 kilometer westwaarts reist om ergens op de Veluwe de boel op stelten te zetten?

Maar ja, probeer dat die deskundigen bij zo’n gemeente maar eens aan het verstand te brengen. Plaatselijke politiecommandanten en in voetbalgeweld gespecialiseerde wethouders zien in al hun fantasie al voor zich hoe honderden raddraaiers uit de Russische provincie Oblast loslopende koeien in onbeveiligde weilanden onheus bejegenen… En dan vinden ze het bij de overheid nog vreemd ook dat zo langzamerhand niemand ze meer serieus neemt.

Het oefenduel Vitesse – Shakhtar Donetsk, dat vorige week zaterdag probleemloos tot een goed einde werd gebracht in Loenen, zou oorspronkelijk in Lunteren plaatsvinden. Anton Mussert en zijn volgelingen waren daar in een ver en dubieus verleden graag geziene gasten. De burgemeester van Ede stond niet toe dat twee voetbalclubs in zijn gemeente een balletje kwamen trappen. Ongetwijfeld weer die signalen, hè. Toevallig had ik Shakhtar enkele dagen eerder in De Lutte tegen AA Gent zien voetballen. Nou, als er bij die wedstrijd 50 toeschouwers langs de lijn stonden, dan is het veel. Potentiële relschoppers van Oekraïense komaf waren in de verste verte niet te bekennen. Had die burgemeester van Ede laatst trouwens ook geen andere problemen in zijn dorp?

Afgelopen zaterdag was ik getuige van hoe de Belgische kampioen Club Brugge in Garderen oefende tegen PAOK Saloniki. De Grieken staan bekend om hun fanatieke aanhang. Al een aantal jaren achtereen bereidt PAOK zich in Nederland voor op het nieuwe seizoen. Ook op het terrein van Veluwse Boys steunde een klein legioen in zwart en wit gehulde supporters de club weer. Veelal in Duitsland woonachtige en werkzame Grieken. Driehonderd waren het er zeker. Geen enkele wanklank. Veluwse Boys beleefde zelfs een topdag. Het bier à 4 euro per beker vond gretig aftrek, halverwege waren er geen broodjes meer voor bij de hamburger en de braadworst. De burgemeester van Barneveld, waar Garderen onder valt, zag kennelijk geen bezwaar in de komst van de Grieken (en Belgen, want die waren er ook). Volkomen terecht.

Of het er ook zo vreedzaam aan zal toegaan wanneer FC Twente zijn krachten meet met de Griekse topclub, waag ik te betwijfelen. Zaterdagmiddag treden de Enschedeërs op als gastheer van PAOK en zijn ongetwijfeld weer vele volgers. In Vriezenveen of all places. Vreemd dat zó’n wedstrijd, waarvan zelfs een blinde kan zien aankomen dat het weleens mis kan gaan, wel gewoon mag doorgaan. Blijkbaar heeft het gemeentebestuur van Twenterand tot op heden geen verontrustende signalen ontvangen.

© RK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *