Duits-Nederlandse verbroedering bij Intertoto-duel

By | 28 juli 2016

Vandaag 32 jaar geleden

‘Europees’ uitstapje. Met de supportersbus naar de Intertoto-ontmoeting tussen Eintracht Braunschweig en Go Ahead Eagles. Een hele belevenis. En vooral een lange dag.

Al voor dag en dauw begeef ik me samen met de crème de la crème van de Apeldoornse Eagles-aanhang richting Deventer. We pakken de eerste trein die op deze zaterdagochtend vertrekt. Tijdens de wandeling van het station naar de Adelaarshorst, vanwaar om een uur of acht onze bus vertrekt, maken we eerst de buurt wakker…

Eintracht wijkt voor het duel uit naar Bad Salzdetfurth, een kuuroord iets ten zuiden van Hildesheim, ruim 50 kilometer ten oosten van Braunschweig. De afstand vanaf Deventer bedraagt om en nabij de 400 kilometer. Maar het lijkt wel of er geen eind komt aan de reis. We ontkomen niet aan de indruk dat de chauffeur de weg niet helemaal weet. Tomtoms bestaan anno 1984 nog niet. Pas na een ellenlange reis komen we op de plek van bestemming aan. We hebben wel zeven of acht uur in de bus gezeten. Veel tijd tot aan de aftrap rest ons niet meer.

Bij het plaatselijke Ernst-Hopf-Stadion aangekomen dreigt het wel meteen uit de hand te lopen. De harde kern van de Bundesligaclub is wel nieuwsgierig en wil graag nader kennismaken met de Nederlandse bezoekers. Wonder boven wonder – zeker voor die tijd – gebeurt dit op een vriendschappelijke manier. Met hun Kutten vol emblemen zien de Braunschweigers er dreigender uit dan ze in werkelijkheid zijn. Kutten, ja echt, zo noemen ze hun kenmerkende ‘gewaden’, ik verzin het niet. Het blijken best geschikte lui. Het komt zowaar tot een spontane Duits-Nederlandse verbroedering. Er worden zelfs onderling sjaals geruild en groepsfoto’s gemaakt.

Onze nieuwe Duitse vrienden tonen zich behoorlijk creatief in het componeren van spontane songs. Ondanks de mouwloze spijkerjackjes die ze dragen, schudden ze ze zo uit de mouw. Braunschweig und Deventer, doela doela… Hun optimistische voorspelling dat zowel Eintracht als de Eagles niemals absteigen, berust nochtans niet helemaal op waarheid. De wens blijft nou eenmaal altijd de vader van de gedachte.

In Bad Salzdetfurth blijft de vrede bewaard op 28 juli 1984. Met een 2-1 nederlaag houdt Go Ahead Eagles de schade bovendien beperkt tegen de nummer negen van het Bundesligaseizoen 1983-1984.

Zelfs de busreis terug verloopt zonder noemenswaardige problemen. Dat er bij terugkeer in Deventer nog iemand tussenuit probeert te knijpen met een plastic zak met de opbrengst van de verloting, mag de pret niet drukken.

28 juli 1984 Eintracht Braunschweig – Go Ahead Eagles

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *